Mandag flyr EM-troppen til Slovenia. Allerede om fem dager starter mesterskapet for Norge mot Kroatia.

Da Silje Solberg-Østhassel fant frem redningene dro håndballjentene fra Sør-Amerikas beste landslag. Mens Kristina Novak scoret syv mål bare i 2. omgang og avslørte et potensial på aller høyeste nivå i Stavanger.

– Mye positivt å ta med seg, sier Hergeirsson i et intervju med TV 2.

– Vi har en tropp som kan gå hele veien om vi får det til å klaffe, sier kaptein Stine Bredal Oftedal.

Tittelforsvareren er heller ikke så verst forspent i lagledelsen. Landslagssjefen går inn i et nytt mesterskap med seier i fem av seks kamper denne høsten. Det står i stil med de ekstreme resultatene Hergeirsson har levert opp gjennom årene.

  • Thorir Hergeirsson har en seiersprosent på hele 79 siden han tok over landslaget etter Marit Breivik våren 2009: 237 seire, 12 uavgjorte og 51 tap.

  • Norge har vunnet åtte titler og til sammen 13 medaljer i islendingens 13 år ved roret.

  • Men Hergeirsson har vært med mye lenger enn det. 58-åringen var trener under Breivik i åtte år før han overtok som sjef.

  • Han har sittet på håndballjentenes laglederbenken i hele 518 kamper siden 2001. Kontrakten varer til over OL i Paris om to år.

GLIMRENDE: Silje-Solberg-Østhassel viste EM-takter mot Brasil. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

De siste dagene har landslagssjefen jobbet hardt. Han mener det er viktig å ha is i magen mens tre nøkkelspillere – Kari Brattset Dale, Camilla Herrem og Sanna Solberg-Isaksen – har et barn i magen. I tillegg er stamspilleren Veronica Kristiansen ute på grunn av medisinske årsaker.

Det startet ille med 24–33-tap for Nederland torsdag. Alt stemte slettes heller ikke lørdag. Men Danmark ble slått 28–27 etter en Henny Reistad-scoring i sluttsekundene.

Det startet ikke perfekt mot Brasil heller. Verdensmesterne fra 2013 hang godt med gjennom hele 1. omgang. Nykommere som Thale Rushfeldt Deila og Ane Cecilie Høgseth viste at de har fysikk og forsvarsspill å bidra med i EM.

Men fremover stemte det ikke for Norge. Stine Bredal Oftedal og Nora Mørk klarte sjelden å finne veien inn til formsterke Vilde Ingstad på strek. Dermed ble 1. omgang preget av åtte norske personlige feil og et angrepsspill som hakket når Kristine Breistøl ikke dundret ballen inn fra langt hold.

Dermed 11–11 ved pause.

– Det blir stakkato i angrep. Vi skulle gjerne sett noen flere mål, sa trener Tonje Larsen til TV 2 i pausen.

GJENNOMBRUDD: Kristina Novak scoret syv. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Etter pause kom det flere redninger fra en sterk Silje Solberg-Østhassel. Mens Solas venstrehendte skytter, Kristina Novak, viste at hun også fortjener EM-plassen.

– Det løsnet på slutten, og for min egen del løsnet det veldig i dag. Man finner litt flyt, også handler det om å bygge videre på dette, sier hun til TV 2.

– Kristina Novak er hele forskjellen i 2. omgang, mener ekspert Ida Alstad som selv har fem titler med Norge.

Også uttakets store overraskelse, Anniken Wollik, kom på scoringslisten på en dag det stemte bedre defensivt enn offensivt for Norge. Nora Mørk ble sittende på sidelinjen for å spare låret.

Mens potensiell forsvarssjef Maren Aardahl – også med en liten lårskade – ble hvilt for tredje kamp på rad.

Fredag åpner Norge mesterskapet i Slovenia. EM-treer fra 2020, Kroatia, kan komme til å bli en tøff motstander i hovedstaden Ljubljana. Der skal Norge også spille resten av EM. Sveits (6. november) og Ungarn (8. november) er de neste motstanderne i gruppespillet.