Thomas Helland Larsen fra Fossum fikk Norges første medalje under disse lekene, som avsluttes søndag.

Det skjedde nettopp i nyvinningen langrennscross, som inneholdt orgeltramp, slalåm, hopp, utfor og motbakker.

17-åringen hadde klubbkamerat Magnus Kim (Magnus Bøe i Norge) foran seg på pallen, men sistnevnte går for Sør Korea, selv om han bor i Bærum.

Begge var begeistret for den nye øvelsen, som fikk 370.000 seere på NRK lørdag for en uke siden.

- Den tester grunnleggende skiferdigheter, og vi kjenner den fra KM og Hovedlandsrennet, forklarer Helland-Larsen, som i likhet med Kim vil ha mer.

Men da må det også bli anledning til å trene oftere i slike løyper. Det har vært nedprioritert.

Øvelser for fremtiden

Sportssjef Jostein Buraas i ungdoms-OL synes ideen til IOC, med å prøve ut mange varianter av øvelser innenfor de forskjellige grenene, er god.

IOC er livredd for å miste denne generasjonen, og de som kommer etterpå. Det er ikke gitt av de øvelsene som har stått på OL-programmet i veldig mange år er med videre.

Norges IOC-medlem Gerhard Heiberg sier det slik: - Mister vi ungdommen, er vi ille ute.

Monobob er perfekt

Når Kristian Olsen fra Torshov Bobteam og Norge setter seg i monoboben lørdag, er det debut for denne øvelsen i olympisk sammenheng. 17-åringen vant det første NM i fjor.

- Dette er veldig gøy, og bidrar til at nye nasjoner som Spania og Latvia kan være med. Det er kult å kjøre monobob, selv om det også er litt uvant, forklarer tenåringen, som trente i anlegget på Øyer fredag.

Trener Tord Freberg kan fortelle at sporten går et skritt videre og setter øvelsen opp i Europacupen for første gang.

- Da er vi på sporet mot OL, mener han.

Sportssjef Buraas forteller om en rekke nye øvelser, der man ikke bare mikser gutter og jenter på samme lag, men også utøvere i ulike disipliner. Om ikke dette er nok, er det øvelser der aktive fra forskjellige land er på samme lag.

- I curling så vi det veldig godt hva det betydde. Maia Ramsfjell trakk en sørkoreansk makker i mixed double, som ikke kunne et ord engelsk. Men de løste problemet med å kommunisere via google translate, opplyser sportssjefen.

De unge er positive

- Vi merker begeistringen. De unge synes det er gøy å være på lag med noen fra en annen nasjon. Mixed double kommer faktisk på programmet under OL i Pyeongchang om to år, men da er det én kvinnelig og én mannlig spiller fra samme nasjon, forklarer Pål Trulsen.

Den tidligere OL-mesteren har vært en av sjefene i den nye curlinghallen på Lillehammer.

Trulsen synes det er fint at nye nasjoner kommer opp.

— Brasil vant sin første curlingkamp noensinne da en av jentene trakk en amerikansk spiller.

Av andre nykommere er miksing av tre idretter, hopp, kombinert og langrenn i én konkurranse, og snowboard- og skikjørere på samme lag. Aking har hatt to deltagere på samme kjelke, i alpint er det parallellslalåm lagkonkurranse, og kunstløp har også nye varianter. Skiskyting har fristet med singel- og mixed stafett. Også stafetten i kortbane på Gjøvik lørdag er ny.

- Da ungdomslekene ble arrangert i Innsbruck for fire år siden, sto slopestyle på programmet for første gang i olympisk sammenheng. I Sotsji tok øvelsen steget opp i de olympiske leker, forteller Buraas.

Han tror at de unges testing, og resultatet av det, vil telle mye for å meisle ut fremtidens olympiske leker.

Hør den nyeste episoden av Aftenpodden Sport hvor du får høre hvordan det er å få grisejuling i Holmenkollen og hvor Lionel Messi kanskje rappet straffe-ideen sin fra: