Røros: – Selv om vi ikke har de endelige tallene, tyder alle solemerker på at vi kan oppsummere årets Ski-NM på Røros som en tilnærmet ubetinget suksess.

Det sier NM-general Kjetil Reinskou, på dagen én uke etter at de første konkurransene startet fra Sundveien skistadion. Han passer samtidig på å berømme de 473 frivillige for deres uvurderlige innsats både før, under og etter arrangementet.

Ekstrem lavprisprofil

– Regnskapstallene er ikke klare ennå, men alt tyder på at vi kommer ut omtrent som budsjettert, med et overskudd på ca. 800000 kroner. Det er ikke oppsiktsvekkende, men med tanke på den ekstreme lavprisprofilen vi la oss på er det skikkelig bra.

Det sier økonomiansvarlig Petter Gullikstad, som føler seg rimelig trygg på at det ikke venter noen større overraskelser på regnskapssiden.

Han legger til at alle til og med fylte 17 år fikk gratis adgang til selve skistadion, og at dagsprisen pr. billett ble satt til beskjedne 100 kroner, eller 75 kroner pr. dag om man kjøpte et firedagers pass.

Folkefest utenom det vanlige

– Målsettingen var å skape en stor folkefest. Vi solgte godt over 5500 solgte billetter på stadion, og et forsiktig anslag sier at vi på lørdag hadde totalt ca. 15 000 tilskuere på stadion og ute langs løypene. Det ble en folkefest utenom det vanlige, sier Gullikstad.

Dene eneste ripa i lakken kom da lite snø på et sted i traseen førte til at en del utøvere fikk ødelagt skiene da de kom i kontakt med stein under fristilskonkurransene den første NM-dagen.

Ros fra Petter Northug

– Dette fikk vi heldigvis utbedret straks vi ble klar over forholdet, og tilbakemeldingene fra utøverne har i all hovedsak vært meget positive. Petter Northug sa bl.a. at stemningen på Røros var langt bedre enn på de fleste World Cup-rennene han har gått, sier Reinskou.

Arrangørene innrømmer at det også kom frem en del ulike synspunkter rundt den bratteste utforkjøringen i Åsgjerdet, der noen mente det var for ekstremt.

Røros og Voss på topp

– Men det var også mange som virkelig likte utforkjøringen, som også var forhåndsgodkjent av Skiforbundet. Likevel ble vi enige om å modifisere traseene for å unngå fall og komplikasjoner under fellesstart-øvelsene, sier Reinskou.

Han forteller at Skiforbundet i etterkant har meldt tilbake at Røros og Voss er de to arrangørene som hittil har hatt de beste NM-arrangementene.

655 000 så herrestafetten

– Seertallene fra NRK vitner også om suksess. Unike TV-bilder fra Røros ble sett av 638000 personer under 30 km fellesstart med skibytte for menn lørdag og 655 000 under herrestafetten søndag. Ingen av øvelsene ble fulgt av færre enn 200 000 TV-seere, sier Petter Gullikstad.

Suksess: Økonomiansvarlig Petter Gullikstad (t.v.) og NM-general Kjetil Reinskou mener at alle solemerker peker mot at NM-arrangementet ble en suksess, både sportslig, publikumsmessig og økonomisk. Foto: GEIR TØNSET