Til alt hell endte den dramatiske kjøreturen godt, men politiet legger ikke skjul på at den hasardiøse kjøreturen kunne endt veldig galt.

- Vi er veldig glade for at dette ikke ble en ulykke, sier operasjonsleder i Sør-Trøndelag politidistrikt, Morten Stene.

Stakk fra skolen

Tiåringen skal ha vært på skolen da han i formiddag tok en bil som sto parkert utenfor. Nøklene skal etter det adressa.no erfarer ha befunnet seg inne i skolebygget. Gutten kjørte deretter bilen, som er utstyrt med automatgir, ut på E39 og satte kursen mot Orkanger sentrum.

Ifølge operasjonslederen skal tiåringen ha kjørt et par runder i Orkanger sentrum før han la ut på E39 i retning Trondheim.

Etter kort tid begynte meldinger om vinglete kjøring å tikke inn til politiet.

- Rakk så vidt opp til rattet

- Den første meldingen kom inn til oss klokken 09.50. Vedkommende som kontaktet oss opplyste om at det så ut som det var et barn som kjørte, og at det så ut som han så vidt rakk opp til rattet, sier Stene.

Ifølge Stene skal gutten ha vinglet mellom høyre og venstre kjørebane, og på enkelte strekninger skal han ha holdt en hastighet på 90 km/t. På grunn av den farlige situasjonen ble alle tunneler på strekningen avstengt for motgående trafikk, og E39 ble stengt ved Klett. Samtidig var politiet redd for å provosere guttungen.

- Av frykt for å skremme opp sjåføren lå vi på behørig avstand bak, og vi torde ikke kjøre så fort at vi innhentet bilen, sier lensmann i Orkdal og Agdenes, Arve Nordtvedt.

Prøvde å kjøre forbi politiet

Ifølge lensmannen skal den unge sjåføren ha kjørt inn i autovernet og punktert i Buvika, om lag to mil fra Orkanger. Likevel fortsatte han, og passerte den siste tunnelen før Øysand, før en politibil klarte å komme seg fra en utkjøringsrampe og ut på E39 foran ham. Med blålysene på forsøkte de å bremse ned farten.

- Sjåføren viste ingen tegn på å stoppe. Tvert om forsøkte han å kjøre forbi politibilen på innsiden. Vi valgte derfor å legge oss ut, slik at bilfører ble tvunget ut i grøfta. Der kjørte han i om lag 100 meter før bilen stoppet av seg selv i torven, sier Nordtvedt.

Etter påtrykk fra politiet låste gutten opp dørene på bilen. Han skal ha være sterkt preget av hendelsen, og ble tatt med til politistasjonen hvor han umiddelbart ble satt i kontakt med barnevernet.

Lærer fulgte etter

Politiet har én melder spesielt å takke for at ingen ble skadet under den dramatiske kjøreturen. Etter det adressa.no erfarer skal en lærer ha fulgt etter gutten da han stakk av med bilen

- Hun sa seg villig til å ligge bak bilen og rapportere om posisjonen til bilen til enhver tid. Det sier seg selv at dersom vi skulle kjørt opp på siden av gutten, uniformert og med blålys, kunne det ha vært svært farlig både for sjåføren og andre trafikanter. Melderen sørget imidlertid for at vi klarte å løse situasjonen på en tryggest mulig måte, sier Nordtvedt.

- En gutt på 10 år har ingen forutsetninger for å kjøre bil på en så trafikkert vei, med både biler og tungtransport. Det var åpenbart svært farlig, og det er et utrolig hell at ingen har blitt skadet, sier han.

Ferden endte til slutt i grøfta. Foto: STEINAR FUGELSØY
Foto: GRAFIKK / INGER SAKSHAUG