Karlsson brøt med Sveriges landslag i våres, og bruker Per Nilsson som personlig trener. Nilsson er også trener for Tysklands kvinnelandslag.

Neste uke skal Tyskland, Sverige, Sveits og USA alle ha samlinger i svenske Torsby, hvor det er innendørs skitunnel på 1,3 kilometer. Der skal Karlsson være med Katharina Hennig, Victoria Carl og tyskerne på noen av øktene.

– Det er spennende på mange måter med Fridas nye situasjon. Hun har veldig høy kapasitet, så Frida kommer nok til å gi mer enn hun får på øktene, men Hennig og Carl har andre styrker og de kan kanskje lære litt av hverandre, sier Nilsson til VG.

Henning og Carl tok overraskende OL-gull på lagsprinten sist vinter.

– Det tror jeg blir bra. Det er fint å lære seg å kjenne flere, sier Mia Karlsson, Fridas mor og manager.

Sveriges landslagssjef Anders Byström kaller det «udramatisk» at nasjonens kanskje største profil skal trene med et annet land - foran øynene deres.

– Det blir store greier rundt det, men for oss er det ingen dramatikk. Det blir ikke så spesielt, sier Byström.

I mai ble det kjent at Karlsson, Maja Dahlqvist og Linn Svahn alle satser privat utenfor Sveriges landslag foran den kommende VM-sesongen.

– Det er ingen stor forskjell, men det er klart vi savner dem litt, sier Byström om Sveriges samlinger uten stjernetrioen.

Selv om de vraket landslagsplass, kan de tas ut til renn i verdenscup og VM. Karlsson har trent mye med både Dahlqvist og Svahn i sommer.

– Hun har måttet ta mer ansvar og bruke flere personer rundt seg, men det har fungert bra, sier Nilsson.

Karlsson har tidligere i karrieren måtte bremse fordi hun har trent for hardt eller slitt med vondter.

– Det er i begynnelsen av august det pleier å være et eller annet. Jeg spurte faktisk i lunsjen: «Har du virkelig ikke vondt noe sted?». Hun sa nei og kjenner seg fornøyd. Det er full fart og sommertreningen har fungert bra, sier Mia Karlsson.

Trener Nilsson mener Karlsson lærer hvert år.

– Frida har en periode på sommeren hvor hun trener veldig mye. En periode bremset vi litt. Hun vil gjerne jobbe med alt og alle detaljer, men vi har prøvd å ta det litt ned og jobbe mest med basistreningen. Det har ikke vært noe skadebekymring, sier Nilsson og advarer konkurrentene:

– Hun har utviklet kapasiteten. Hun har hatt noen økter hvor man har sett kapasiteten. Vi har ikke hatt noen maks-tester ennå, men treningsdataen peker stort sett oppover og hun kjører mange av de samme øktene hvor man får svar.

Karlsson er i Torsby 14–21. august, mens Tysklands landslag kommer 17. august og Sverige har samling 18–25. august. Karlsson og Dahlqvist kommer til Norge for å delta i Toppidrettsveka 25. til 27. august

Karlsson imponerte sist sesong da hun slo Therese Johaug i to renn, men i OL ble det skuffende resultater.