I den nye biografien «Skam deg den som gir seg», skrevet av Dagens Nyheter-journalist Johan Esk, går Charlotte Kalla dypt inn i egen helse.

– Det har vært tøft å være så åpen som mulig. Da vi startet dette prosjektet, ba jeg Johan om å presse meg. Så skulle vi finne en grense jeg var komfortabel med, sier Kalla til VG.

Først som 28-åring hørte hun om hvordan menstruasjon, kvinnekroppen og trening hang sammen. Og etter forholdet med eksen Anders Svanebo (ny smøresjef for Sverige) tok slutt høsten 2016, så hun det som en perfekt anledning å slutte med P-piller, ifølge boken.

Hun informerte trenerne sine om at fremover ville hun styre treningen etter menstruasjonen, men den dukket ikke opp det første året og Kalla henvendte seg til gynekolog.

Beskjeden etter undersøkelser var å få opp østrogen-nivået. Kroppen måtte nå selv skape hormonene som p-pillene hadde hjulpet med å lage. Kalla trengte mer fett – og begynte med fet ost og yoghurt, fløte og avokado.

Det skapte utfordringer, magen reagerte og Kalla visste ikke hvor stor mengde hun trengte. Og fortsatt slet hun med å få opp østrogen-nivået, mensen var langt unna å komme tilbake.

UTFORDRET DE NORSKE: Charlotte Kalla var en av Marit Bjørgen og Therese Johaugs største rivaler. Her under VM i 2015 der Johaug tok gullet på 30 km i Falun foran Bjørgen og Kalla. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Hun ville heller ikke gå opp for mye i vekt, da ble det en større jobb med å få ned vekten igjen før sesongstart. Kalla ble urolig for om hun ikke kunne bli gravid.

«Det kjentes håpløst ut, hva skulle jeg gjøre?».

Gynekologen anbefalte å gå tilbake til prevensjonsmidler eller annen hormonbehandling. Kalla risikerte å bli beinskjør om hun fortsatte å trene som hun gjorde.

«Det var en stor skuffelse at det var eneste alternativene for å få opp østrogennivåene. Tålmodigheten hadde blitt testet. Jeg hadde ikke annet valg lengre».

SVENSK STJERNE: Charlotte Kalla. Foto: Christine Olsson/TT / TT Nyhetsbyrån / NTB

Kalla hadde da ventet i 18 måneder på at mensen skulle komme tilbake. Sesongen 2018/19 nærmest seg.

«Det var en fiasko for supermennesket Charlotte. Jeg mente jeg hadde gjort en innsats, men jeg innså at jeg kanskje ikke hadde en så sunn livsstil som jeg trodde. Et og et halvt år uten mensen var noe som skulle ligge og gnage inni meg lenge», skriver Kalla og fortsetter:

«Og det var ingen garanti for at mensen ville starte som den skulle etter karrieren. En ny sesong nærmet seg, men angsten min strakk seg mye lenger enn det. Tenk om jeg ikke kunne få barn».

Hun begynte med p-ring. I forbindelse med celleprøver i desember 2018 kom beskjeden om at hun hadde celleforandringer på livmorhalsen. Kalla ble redd og fryktet kreft. Det ble operasjon 7. januar 2019. Midt i sesongen og få uker før VM i Seefeld.

TØFF OPPLADNING: Charlotte Kalla var med på Sveriges VM-gull i stafett i 2019, men inngangen til mesterskapet var tøff. Fra venstre: Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla og Stina Nilsson. Foto: BJØRN S. DELEBEKK / VG

Kalla fulgte ikke anbefalingen om å ta det rolig i etterkant, og fikk blødninger i ettertid. Det var ikke aktuelt å opplyse om utfordringene til omverden, det ble mørklagt og holdt stille om.

Kalla var med på Sveriges stafettgull i Seefeld-VM. Våren 2022 la Kalla opp etter mange varierende resultater og problemer med ryggen de siste årene.

Livets største høydepunkt kom i etterkant av karrieren: Lørdag 15. juli 2023 klokken 18.36 ble Kalla og samboeren Fredrik Karström foreldre til Alvin.

«Jeg får hjelp med å legge ham mot brystet mitt. Det er den største belønningen i livet mitt. Det er så himla fint. Han er så fin», skriver Kalla.