Den engelskspråklige russiske nyhetskanalen Russiatoday.com melder tirsdag at tre russiske langrennsløpere avla positive dopingprøver i januar. Alle tre skal ha hatt spor av EPO i blodet.

De tre skal være den tredobbelte OL-mesteren Julia Tsjepalova, Nina Rysina og Jevgenij Dementjev.

Sistnevnte slo Frode Estil på målstreken på tremila under OL i Torino i 2006, fire år etter at Frode Estil måtte se seg slått av tysk-spanske Johan Mühlegg.

- Kjedelig sak

- Det er en kjedelig sak. Jeg begynner å bli lei av slike telefoner. Nå har jeg vært indirekte involvert flere ganger, sier Frode Estil til adressa.no.

Han velger fortsatt å tro at Dementjev var ren på oppløpet i Torino for tre år siden.

- Jeg har trodd at idretten har vært ren og at konkurransene har vært rettferdig. Vi får håpe at de har vært rene i tidligere år, sier Estil, som ble slått med seks tidels sekund etter to ganger 15 kilometer jaktstart med skibytte.

Da hadde han i tillegg falt og brukket den ene skien rett etter start, noe som førte tilat libyggen var desdert sist ut fra stadion. Med det i bakhodet klarer han ikke helt å legge vekk tanken på at det kunne endt med en gullmedalje.

- Det er en naturlig reaksjon at du blir irritert når det er juks med i bildet, konkluderer Estil.

- Sjokkert

Hilde Gjermundshaug Pedersen konkurrerte mot Julia Tsjepalova i en årrekke, og svært ofte måtte hun se seg slått av den russiske skidronningen. Dagens nyheter synes hun er sjokkerende.

- Jeg er sjokkert, fy fader. Det er like lite hyggelig hver gang. Jeg er skuffet, sier Gjermundshaug Pedersen til Dagbladet.no.

Tsjepalova har gullmedlajer fra tre forskjellige OL, både fra Nagano, Salt Lake og Torino. I tillegg har hun to VM-gull.

Ifølge Russiatoday.com har både Tsjepalova og Dementjev annonsert at de legger opp som følge av beskyldningene.

Foto: Poppe, Cornelius
Foto: Poppe, Cornelius