Fosnæs la seg flat direkte på TV etter at hun vekslet på femteplass – over minuttet bak Sveriges Linn Svahn – i hennes første seniorstafett i langrenn.

– Jeg føler at jeg trenger å si unnskyld til hele Norge som har sett på, sa en fortvilet Fosnæs til Viaplay.

Fosnæs, Mathilde Myhrvold, Margrethe Bergane og Tiril Udnes Weng ble nummer fem, nesten fire minutter bak Sverige.

– Uff. Det er kjedelig å ødelegge for de andre, sa Fosnæs.

Landslagssjef Ulf Morten Aune mener beklagelsen ikke var nødvendig.

– Det er tragisk, Kristin skal ikke stå å si unnskyld for noe som helst. Hun har hatt en fin sesong, sier Aune til VG.

– Fikk du vondt av Fosnæs?

– Ja. Kristin har nesten gått alle renn og hatt stor fremgang denne sesongen. Det samme gjelder Margrethe Bergane, også fra rekruttlandslaget. Det er ikke de som skal bære ansvaret.

TUNG ETAPPE: Kristin Austgulen Fosnæs holdt ikke følge med Sverige på stafetten i Oberhof. Her under Tour de Ski, hvor hun ble nummer 17. Foto: Terje Pedersen / NTB

Tiril Udnes Weng, søndagens ankerkvinne og sist sesongs vinner av verdenscupen, støtter Aune etter Norges verste stafettplassering siden 2006.

– Kristin skal ikke føle på at hun ødela noe. Jeg tror ingen av oss andre ville gjort det så mye bedre, sier Udnes Weng.

Norge har hatt noen lysglimt med Heidi Wengs 2. plass i Tour de Ski totalt og hennes tre pallplasser i distanse, samt fem pallplasser og en seier i sprint for Kristine Stavås Skistad.

Men hovedsakelig har de norske langrennskvinnene trøblet denne sesongen, etter det positive fjoråret toppet med VM-gull i stafett. Skuffende resultater, mye sykdom og forfall fra landslagsløperne har preget vinteren.

Viaplay-ekspertene Maiken Caspersen Falla og Niklas Dyrhaug ga søndag begge klar beskjed om at landslagsledelsen må undersøke grundig hva som har gått galt.

Til den kommende helgens verdenscup i Goms, mangler Anne Kjersti Kalvå, Astrid Øyre Slind, Kristine Stavås Skistad, Lotta Udnes Weng og Silje Theodorsen.

– Vi har et ganske ungt lag i Goms. Det er bra de yngre får prøve seg, men i en optimal verden ville det vært en miks med rutinerte kvinner i god form. Vi kan ikke trylle, men ingen skal tvile på at løpere, trenere og ledere skal evaluere dette, sier Aune.

LANDSLAGSSJEF: Ulf Morten Aune. Foto: Geir Olsen / NTB

Han forstår kritikken og at det etterlyses svar.

– Det er mange ting som må diskuteres. Det er alle innstilt på. Men først må vi gjennomføre sesongen vi står. Vi må ikke miste hodet og sende ut folk som ikke er klare for det i skirenn, sier Aune og legger til:

– Trenere, løpere og ledere er alle enige i at vi må snu alle stener for hvorfor det har blitt sånn, og jeg vet media gjerne vil ha svar nå. Men vi må ta det når sesongen er over.

Udnes Weng tror alle de norske utøverne tenker selv på hva de kan gjøre.

– Jeg føler at laget som gikk søndag ikke fortjener kritikken. Vi stilte med to rekrutter, en sprinter og jeg som er i dårlig form. Men at det beste norske laget er på femteplass, er kritikkverdig, sier Udnes Weng.

PS! Selv om Fosnæs beklaget til «hele Norge», var det ikke mer enn 57.000 som så kvinnestafetten på betalingskanalen V Sport 1, ifølge analyseselskapet Kantar. Men dette tallet inkluderer ikke Viaplay-strømmer.