Etter surt trøndervær med sludd og tungt føre under torsdagens klassiske sprint, har værgudene vist seg fra en langt bedre side i dag. Det er ventet at titusenvis av trøndere tar turen opp til Granåsen for å følge tremila og femmila i klassisk langrenn i formiddag.

Det er sol fra skyfri himmel, svak vind fra sørvest og temperaturer på rundt tre plussgrader i Granåsen i dag.

Reis kollektivt

Øvelsene som vanligvis blir holdt i Holmenkollen har stor prestisje og vil få avgjørende betydning i kampen om sammenlagtseier i verdenscupen.

Et kvarter etter at femmila hadde startet, var det fortsatt en jevn strøm med folk inn til anlegget i Granåsen.

- Parkeringsplassen er full. Nå må én bil kjøre ut for at en annen skal kunne kjøre inn, fastslår Arne Horneberg til adressa.no.

- Folk er med andre ord sent ute?

- Ja, det strømmer på med folk hele tiden. De er sent ute og det er finvær, sier Horneberg.

Han anslår at det er rundt 10 000 tilskuere i stadionområdet.

- I tillegg er det mange på skogstadion og ute langs løypene, sier Horneberg.

Til de som ennå ikke har kommet seg på plass i Granåsen har ingen andre råd å gi enn at de tar seg frem på best mulig måte.

Flere dueller

Femmila starter 12.30, mens kvinnenes tremil startet 10.30. Sist gang kvinnene og herrene var i aksjon på denne distansen var i VM i Liberec. Men den gang var det fristil.

- Forholdene er veldig bra. Det har fryst på i natt og sporet er steinhardt - skikkelig klisterføre. Jeg er spent på veldig mye. Jeg er spent på farten. Det blir spennende å se om Petra Majdic klarer å holde forspranget sitt i verdenscupen - og om Kristin Størmer Steira klarer å henge med, sier NRKs ekspert Thomas Alsgaard.

Vinterens sprintdronning Petra Majdic holder selv langdistanseekspert polske Justyna Kowalczyk som favoritt. Majdic leder med 111 poeng, mens finske Aino-Kaisa Saarinen jakter like bak Kowalcxyk på tredjeplass.

Sulten Hjelmeseth

På herresiden er avstanden mellom verdenscupleder Dario Cologna fra Sveits og Petter Northug 54 poeng.

- Jeg er spent på om Odd-Bjørn Hjelmeset kan ta sin første verdenscupseier. Ikke minst er jeg spent på den store duellen mellom Northug og Cologna, sier NRKs ekspert Thomas Alsgaard og sikter til kampen om sammenlagtseieren i verdenscupen mellom Petter Northug og Dario Cologna:

- Det er forferdelig spennende. De følger hverandre som skygger nå og tar ut uante krefter, sier Alsgaard.

Folkefest: Interessen er stor foran dagens verdenscuprenn i Granåsen. Foto: VEGARD EGGEN