QUEBEC CITY (adressa.no): — Nei, svarer Petter Northug på direkte spørsmål om han gikk for å vinne sprintfinalen i Ski Tour Canada sent fredag kveld.

Northug ble nummer fire i Quebec City, én plassering bak sammenlagtleder Sergej Ustiugov. Bakgrunnen for svaret hans er et rent taktisk valg. Northug mener det å gå maksimalt i finalen og eventuelt få en topplassering vil koste mer enn han vil tjene i kampen om sammenlagtkampen.

Rot i kvartfinalen

— Tanken var at kvartfinalen var viktig. Der ble det mye rot. Jeg fant en åpning på oppløpet og kom meg frem. I semifinalen måtte jeg ta kommando. Jeg fikk veldig gode svar og skulle gjerne ha gjort det samme i finalen også, forklarer Northug.

I stedet for å gå offensivt som i semifinalen la han seg bak for å spare krefter.

— Det er nesten litt synd at det var en tour-finale, men det var bare å legge seg bakerst og prøve å få en billig reise.

Tror ikke på Northug

Når den råsterke russiske sammenlagtlederen Sergej Ustiugov får høre dette, smiler han bare og rister på hodet. Verken han eller hans fysioterapeut og assistenttrener Isabelle Knaute tror på at Northug ikke gikk for seier.

— Sergej tror ikke på det. Det gjør ikke jeg heller, sier Knaute til Adresseavisen.

Ustiugovs hovedtrener Reto Burgermeister sier dette om Northug forklaring:

— Når du kommer til finalen, så må du gjøre løpet. Du må arbeide i finalen. Jeg synes man må gjøre sitt beste når man kommer til finalen.

Iversen ga seg

Heller ikke Emil Iversen ga maksimalt fredag kveld. Etter en knallsterk prolog og imponerende kvartfinale, la han seg bak i semifinalen. Meråker-løperen ble til slutt nummer elleve.

— Det er ikke slik jeg bruker å gå hvis jeg går for seier. Men jeg går for å komme på pallen lørdag og det ser veldig bra ut med tanke på det nå. Jeg tror dette ble perfekt. Jeg fikk gå meg ned litt og fikk tatt ut litt syre etter kvartfinalen, sier Iversen.

— Du gikk altså ikke for fullt?

— Nei.

Northug: — Smart

— Smart, konkluderer Northug om Iversens valg.

— Emil tror sikkert at jeg brukte masse krefter i dag, men jeg gikk en billig finale. Beina er bra. Jeg er klar for å gå fort i morgen, sier Mosvik-mannen.

— Hva tenker du om at norske løpere ikke går for å vinne?

— Jeg går for å vinne sammenlagt. Slik har det alltid vært i tourer, sier Northug til Adresseavisen og viser til at Tobias Angerer valgte samme taktikk da han vant Tour de Ski i 2007. ## - Viste svakhetstegn

— Hva tenker du om det Ustiugov viser?

— Han er sterk, men jeg var egentlig fornøyd med finalen, for da viste han svakhetstegn. Han var stiv på slutten og det kan være en fordel for oss i morgen, sier Northug.

Lørdag er det jaktstart. Ustiugov starter 16 sekunder foran Northug og 24 sekunder foran Iversen. Sannsynligvis vil de to trønderne gå sammen i jakten på russeren.