Noen timer før start ble det bestemt at femmila i OL skulle forkortes til en snau tremil på grunn av heftig vind og kulde.

– Egentlig hadde jeg planlagt å se femmila fra hotellrommet. Da jeg så at det var tremil, tenkte jeg at det kanskje kunne gå, men jeg kjente underveis at det ikke gikk, sier Klæbo til VG.

Langrennsesset røper også at han ikke dro ned på stadionet før det ble bestemt at rennet skulle gjennomføres i forkortet utgave.

– Det dukket opp natt til i går. I det jeg skulle legge meg, begynte jeg å kjenne det. Jeg var mer på do enn jeg sov natt til i går, forteller Klæbo.

Trønderen forteller at det nesten bare har gått i cola siden magetrøbbelet startet.

– Det er vanskelig når du er så tømt og skral at du ser ut som et skjelett.

Klokken 08.00 norsk tid sto Klæbo på startstreken. Han måtte slippe tetfeltet tidlig, forsøkte å kjempe seg tilbake, men luken bare økte og økte. Senere kunne TV-titterne se nordmannen uten startnummer – og utenfor sporet.

Aleksandr Bolsjunov tok til slutt OL-gullet foran Ivan Jakimusjkin og Simen Hegstad Krüger.

Klæbo forteller at magen og manko på søvn ga ham en tøff oppladning.

– Det er kjipt å bli satt på sidelinjen av dette. Jeg vet ikke hva det kommer av, det er lite jeg får gjort med det nå uansett. Jeg hadde håpet å være med å kjempe, sier trønderen.

– Du har ikke sjans i dette gamet når du har en kropp som ikke fungerer. I går var en håpløs dag, fortsetter han.

Klæbo krysset som kjent målstreken først under 50-kilometeren i VM i Oberstdorf i fjor, men ble disket for manøveren inn på oppløpet.

Da lørdagens OL-renn ble kortet ned til 28 kilometer, var det mange som pekte på Klæbo som favoritt, men slik ville det seg altså ikke.

Dermed står Klæbo fremdeles uten individuelt mesterskapsgull i noe annet enn sprint.

Klæbo reiser hjem fra OL med gull i sprint og lagsprint, et sølv på stafetten og en bronse på 15-kilometeren.