Det var nysnø og syv minusgrader da den finske langrennsåpning i Muonio startet fredag morgen. Og det var mange nordmenn på plass klare for å starte sesongen med den 1400 meter lange prologen i klassisk stil.

En av dem skulle vært Petter Northug.

– En liten kjenning i en liten skade etter tøff treningsuke, så han tar ingen sjanser. Det er Ski Classics det handler om å være klar til, sier Pål Trøan Aune i teamet til Northug til VG.

For da startnummer 178 skulle gå i Muonio, så sto det ingen der. Det var ti løpere som trakk seg før start, sprintlandslagets Sindre Bjørnestad Skar var også blant dem.

Langrennsåpningen fra Finland kan du se på VG+ Sport hele helgen. Kvartfinalene starter klokken 11.00.

Petter Northug satser langløp denne sesongen i sitt eget Team Janteloppet hvor han er leder og løper. Northug fortsetter oppholdet i Finland tross skaden.

– Vi ligger her borte for å trene og forberede oss uansett, sier Trøan Aune.

Erik Valnes var raskest på prologen, han vant den foran Juuso Haarala fra Finland. Lillebror Even Northug er videre til kvartfinalen. Han ble nummer åtte på prologen.

14 av 30 herreløpere som er videre til kvartfinalene under den finske langrennsåpningen er nordmenn.

Finske Anne Kyllonen var raskeste dame på prologen. Anna Svendsen, som ble vraket fra landslaget i vår, ble nummer to. Norge fikk fire damer videre fra prologen. Andrea Gulbrandsen ble nummer fem, Amalie Ous nummer åtte, mens Ingeborg Andberg Stenersen ble nummerm 19.

Denne sesongen er det ikke lov å ha fluor under skiene, men i Muonio er det varslet at det ikke blir noen kontroll av skiene.

Lørdag er det 10 kilometer klassisk, mens det avsluttes med 15 kilometer friteknikk i Muonio søndag.

Neste helg er det nasjonal langrennsåpning på Beitostølen. Helgen etter, fredag 24. november, smeller det med verdenscupåpning i Ruka i Finland.

FRAVÆRENDE: Petter Northug kom ikke til start på prologen i Finland fredag formiddag. Her på jobb for TV 2 i februar. Foto: Terje Pedersen / NTB