– Dette er en mardröm, utbrøt ekspertkommentator Anders Blomquist på SVT1.

– Vi tar all skyld. Løperne har dårlige ski på de to første etappene. Det er en dårlig dag på jobben for oss, sier Sverige smøresjef Petter Myhlback til VG.

Frida Karlsson kom i mål to minutter bak Norge. Det holdt til 6. plass.

– Jeg er glad for at smørerne tar skylden, sier Sveriges ankerkvinne.

– Det er ikke noe moro når sånn skjer. Du vil at alle skal få ut sitt beste. Sverige klarer ikke det i dag, og stafett er stafett, sier Johaug til VG.

Johannes Høsflot Klæbo, Norges ankermann, fulgte løpet i Oberstdorf. Han hadde håpet på en jevnere duell mellom Norge og Sverige som TV-seer.

– Jeg trodde Sverige skulle vært med helt oppe der. Det kunne blitt en veldig artig duell for oss som så på. Jeg må si det er synd at de har så dårlige ski som gjør at de blir hektet av så tidlig, sier Klæbo til VG.

– Vi må krysse fingrene for at Sverige har bedre ski i morgen, sier Klæbo om fredagens herrestafett. Han går sammen med Pål Golberg, Emil Iversen og Hans Christer Holund.

TAR SKYLDEN: Sveriges smøresjef Petter Myhlback. Foto: Camilla Vesteng

Det begynte dårlig på første etappe med Jonna Sundling og ble enda verre med Charlotte Kalla på andre etappe for mesterne fra siste VM.

– Det er fryktelig kjedelig at det er på min etappe det slipper, og at det er der stafetten glipper, sier Kalla til VG.

– Føler du mye ansvar?

– Ja, naturligvis. Frida og Ebba er i kjempeform og kunne ført Sverige til noe helt annet.

– De svenske jentene har vært veldig offensive, sånn sett er det litt artig at de får en liten en på trynet. Jeg unner ingen at det blir sånn, jeg hadde håpet at det ville bli litt mer spennende, sier Chris Jespersen, tidligere landslagsløper, til VG.

– Jeg skjønner hva som har skjedd. Det tror jeg folk skjønner. Men jeg husker jo hvordan det var selv da vi gikk. Vi fikk bare beskjed om at dere var dårlig. Det var ikke vits å skylde på skiene. Det var de oppå skiene som avgjorde, fortsetter Jespersen og fastslår at svenskene hadde «ræva ski».

Expressen
Aftonbladet
SVT
Aftonbladet
Expressen
SVT

Sverige hadde valgt Jonna Sundling foran Linn Svahn på første etappen. Hun klarte ikke å følge teten med Norge, Russland og Tsjekkia.

– Jeg kjempet for livet, men jeg hadde ikke feste på slutten, sier Jonna Sundling til SVT.

Ebba Andersson og Frida Karlsson gikk de to siste etappene for Sverige - men hadde ikke noe å gå for.

Gigantisk smøretabbe

I VGs VM-studio sitter Niklas Dyrhaug og Thomas Alsgaard:

– Dette er en gigantisk smøretabbe av Sverige. De har verken feste eller glid, sier Dyrhaug.

– Sverige har en egen evne til å bomme når de er favoritter, fastslår Thomas Alsgaard.

Idet Charlotte Kalla krabber seg opp den siste bakken minner Niklas Dyrhaug om da Jørgen Brink gikk på en kjempesmell i Val di Fiemme i 2003. Mannen som tok igjen Brink og vant spurten, Alsgaard, tror nesten ikke hva han ser i dag.

– Det er ikke til å tro at de bommer så mye på skiene. Jeg tror Sundling hadde for lite feste. Og når de svenske smørerne så dette så bråjusterte de skiene til Kalla som gjorde at de la på for mye klister på de.

– Alt i alt en enorm tabbe, sier Alsgaard.