KUUSAMO: — Smil! Dario Cologna hentet frem telefonen, tok et bilde av seg selv, Alex Harvey og vinner Martin Johnsrud Sundby, og publiserte det på sin Instagram-konto etter premieutdelingen.

I dag jakter Cologna og Harvey 25 sekunder bak nordmannen på den klassiske jaktstarten i Kuusamo.

Nordmannen var alles favoritt før 10 kilometer fristil i de finske skoger.

Og 31-åringen innfridde.

Røa-gutten slo andremann Alex Harvey med 11 sekunder på 10 kilometer fristil enkeltstart i Kuusamo og har et solid grep om sammenlagtseieren.

Dario Colognas Instagram-post. Foto: Instagram/Dario Cologna

Nå mener lagkameratene at det skal svært mye til for å slå den gjennomtrente 31-åringen.— Martin er gjennomsterk og har gjort det i hele høst. På en normal dag er han den beste skiløperen i verden. Vi andre er avhengige av at Martin skal ha en dårlig dag, sa fjerdemann Anders Gløersen.

— Sundby er enormt rå om dagen. Jeg er ikke overrasket over at han går fort. Han var den store favoritten og innfrir igjen. Martin er en maskin, det er det ingen tvil om. Vi har sett det i hele høst på trening med laget, Martin har vært kjempesterk, sier Niklas Dyrhaug.

— Hvis Martin er like sterk på jaktstarten har han allerede vunnet Touren. 10 sekunder ned til andremann på en 10-kilometer er en stor differanse. Men så fort som han gikk på Beitostølen er jeg ikke overrasket over at avstanden ble så stor i dag, sa Petter Northug etter å ha blitt nummer 16, nesten 40 sekunder bak Johnsrud Sundby.

- Sundby trener 1150 timer i året, teller du treningstimer?

— Hvis du deler det på 1 har du meg, svarer Northug. Og ler.

Har større fart i kroppen

Martin Johnsrud Sundby vant 10 km fri i Kuusamo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Johnsrud Sundby selv er svært fornøyd med både form og resultater.— Jeg er en bedre skiløper enn jeg noensinne har vært. Det tror jeg nok. Jeg har tillatt meg å være i god form før jul. Da er jeg veldig fornøyd med at det fungerer.

Johnsrud Syndby legger ned rundt 1150 treningstimer i sesongen. Treningstimene fyller han med kvalitet.

— Jeg løser ting bedre teknisk og det er større fart i kroppen. Jeg har høyere toppfart i de bratte partiene og fredag viste jeg at jeg er blitt bedre på ting jeg har vært fryktelig dårlig på (sprintprolog). Totalt sett er jeg en bedre skiløper enn tidligere. Noe er blitt bedre, noe er som det har vært, og så håper jeg at noe kan bli bedre også.

Har vunnet fem strake

Før denne helgen hadde 31-åringen vunnet de fem siste tourene i langrenn. Søndag er han storfavoritt til å vinne sin sjette strake.

Northug har nærmest delt ut seieren allerede. Johnsrud Sundby er, naturlig nok, ikke like sikker.

— Jeg har et brukbart utgangspunkt, men plutselig kommer det snø og det kan bli klin umulig å gå først. Det er 15 kilometer igjen og det er fryktelig mye som kan skje på de kilometrene. Men jeg er i god form, dersom jeg får gode ski skal jeg gå alt det jeg makter, sier Johnsrud Sundby.