– Klæbo er den soleklart største skiløperen vi har akkurat nå. Det ville vært utrolig tragisk om vi ikke ser ham på start. Nesten hvert løp han gjør er bare imponerende og inspirerende å se, sier Linn Svahn, som står med ni verdenscupseirer.

Klæbo takket nei til landslagsplass for den kommende sesongen. Det betyr at han må bli enig med forbundet om en representasjonsavtale.

Etter det VG forstår har det lenge vært sporadisk kontakt mellom Skiforbundet og Team Klæbo, men det skal ikke ha vært konkrete forhandlinger eller et formelt møte siden midten av mai.

Avtroppende langrennssjef Espen Bjervig sa torsdag til VG at det vil bli dialog fremover og han var innstilt på å få til en avtale.

Klæbo og alpinlandslaget har engasjert advokaten Pål Kleven i forhandlinger knyttet til utøvernes markedsrettigheter (image-rights). Denne uken gikk det et brev fra Kleven til forbundet med klar beskjed om at det er uaktuelt å signere en avtale nå.

– Det ville bare vært tragisk om han ikke kommer på start, jeg håper de inderlig de finner en løsning som kjennes holdbar. Skisporten skal ha sine største stjerner på start, det er hele greia, sier Svahn.

SNART VINTER: Frida Karlsson, Linn Svahn og Anne Kjersti Kalvå under VM i Planica. Foto: Heiko Junge / NTB

William Poromaa, som tok VM-bronse på femmila, synes det er vanskelig å vurdere situasjonen til Klæbo ettersom han ikke vet hva som står i en kontrakt og ikke.

– Det er veldig vanskelig å vite, men følelsen av å ikke vite er ikke noe som føles kult ut. Det er ikke sånn det skal, det er ikke kult, sier Poromaa.

Han deler oppfatningen av at det er en smell for sporten om Klæbo ikke får gå verdenscupen.

– Ja, så klart. Det sier seg selv. Han har vist at han er den beste skiløperen – kanskje også gjennom tidene. Utenom han blir det ikke det start, og vi vil ha alle de beste på start. Det ville vært et utrolig tap, sier Poromaa.

Regjerende Tour de Ski-vinner Frida Karlsson prøver å sette seg i Klæbos usikre situasjon:

– Ja ... Jeg skulle veldig gjerne ville løst det problemet kjenner jeg. Vi vil jo alle konkurrere, det er det man lever dette livet for. Jeg skulle virkelig gjerne fått løst det, sier Karlsson.

Arne Baumann, generalsekretær i skiforbundet, vil ikke svare stort om Klæbo-situasjonen og brevet fra Pål Kleven.

– Vårt fokus er å løse denne saken, og derfor ønsker jeg ikke uttale meg i media nå, sier Baumann i en e-post.

Frode Pedersen, som var Johannes Høsflot Klæbos smører fra 2017–2023, tok sist uke et oppgjør i VG med det han mener er en ukultur i Skiforbundet. Han kom med påstander om mobbing, homoplakater og at et av Klæbos skipar skal ha blitt ødelagt underveis i Planica-VM.

TOK OPPGJØR: Smører Frode Pedersen, en av Klæbos viktigste menn bak suksessen. Foto: Herman Folvik / VG

– Det høres jo helt utrolig ut. Det er noe de må finne ut av, men det er veldig kjedelig om det er sånn, sier Karlsson til Dagbladet.

Norges Skiforbund har foreløpig ikke gått ut med sin versjon i saken – av hensyn til at det behandles som en varslingssak. Langrennssjef Espen Bjervig har uttalt at saken tas på største alvor.

– Så snart rapporten fra behandlingen av varselet foreligger, vil vi svare på spørsmål fra media, sa generalsekretær Arne Baumann til VG sist uke.

MEDALJEVINNERE: Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg og William Poromaa etter VM-femmila sist vinter. Foto: Heiko Junge / NTB

– Jeg hørte om det i går faktisk. Det høres utrolig merkelig ut. Det er ingenting man har hørt om tidligere. For meg er det urimelig, sier Poromaa.

– Det er bare tragisk om det skulle være sånn, legger han til.

Linn Svahn hadde ikke hørt om historiene, men reagerte med et «åjj» da hun fikk spørsmål om dette.

– Det du forteller, kjenner jeg absolutt ikke igjen ifra vårt forbund. Det er viktig å ha en arbeidsgruppe der man kjenner seg trygg på hverandre, sier Svahn.