Charlotte Kalla forsøkte å optimalisere vekten gjennom karrieren, og hun følte seg ofte dårlig da det var tid for evaluering etter en sesong.

«Det pleide å handle om vekten, at jeg ikke klarte mitt mål. Det var jakten på ett par kilo. Og jeg kom aldri frem».

Det skriver Kalla i den nye biografien «Skam deg den som gir seg».

Hun minnes en kommentar fra en person som mente det var utrolig at hun tok gull i junior-VM med hennes kropp. Det brant seg fast og Kalla endret syn på seg selv, går det frem av boken.

Kalla bruker mye plass på egne utfordringer knyttet til vekt og legger ikke skjul på at det er en utfordring i skisporten. Lignende historier har kommet fra flere andre stjerner:

Kalla fikk sitt gjennombrudd med Tour de Ski-seier i 2007/08 som 20-åring. I 2010 ble det OL-gull på 10-kilometeren. I forkant hadde hun lyktes med å gå ned i vekt.

To år senere fikk hun hjelp til å legge en plan om å kvitte seg med noen kilo igjen.

Kalla veide maten for å få i seg nok energi, men samtidig på en måte som gjorde at hun kunne ta av seg med noen kilo også.

Men siden kiloene ikke forsvant, havnet hun i en negativ spiral. Kalla begynte å trøstespise, tok en porsjon ekstra middag eller litt ekstra smør. Og da kunne hun like gjerne ødelegge for seg selv, hun la derfor til godteri også.

OLYMPISK MESTER: Charlotte Kalla jubler etter OL-gull på 10 kilometer fri i 2010. Foto: Lise Åserud / NTB

«Jeg var ensom med tankene. Det fantes ingen jeg ville forklare dette til. Det var så mye skam knyttet til emnet. Jeg skjemmes for den dårlige karakteren jeg hadde», skriver Kalla i boken.

Kalla trekker frem en spesiell episode på vei hjem fra et besøk hos søsteren. Hun stoppet bilen langs veien og prøvde å presse seg til å kaste opp.

«Jeg prøvde og prøvde. Tok i. Men det gikk ikke. Jeg hadde aldri før prøvd å kaste opp mat. Det ville vært syndefullt å bare tenke tanken. Å gå derfra til handling, var et steg jeg ikke trodde jeg skulle ta».

Kalla begynte mot slutten av karrieren å spise vegetar. Hun var gjennom karrieren opptatt av å veie mat. Hun beskriver en samling med landslaget høsten 2018 i Bruksvallarna hvor hun ble stresset, fordi hun ikke kunne veie maten som hjemme.

KONKURRENTER OG VENNER: Charlotte Kalla og Therese Johaug. Foto: Carina Johansen / NTB

Under sesongen 2018/2019 gikk det opp for henne hvor vanskelig det var å slå Therese Johaug, og hun tenkte særlig med kroppen hun hadde. Hun ble påvirket av media. I en evaluering skrev hun:

«Å lese at jeg ikke har kapasiteten sammenlignet med T (Therese) gjør at jeg tenker at jeg veier for mye og at jeg er slått på forhånd. Jeg har endt opp med å tenke at jeg gir etter mentalt for smertene og ikke gjør mitt beste. At jeg er mentalt svak når det gjelder å gå ut av komfortsonen».

TAKKET FOR SEG: Charlotte Kalla hylles av Frida Karlsson og Ebba Andersson under det svenske mesterskapet i 2022, rett før hun la opp. Foto: Pär Bäckström/TT / TT Nyhetsbyrån / NTB

Kalla mente egen kropp lignet utøvere som Marit Bjørgen, Krista Pärmäkoski og Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Under VM i Seefeld 2019 var det varmt vær og tung snø. Kalla mente Therese Johaug, Frida Karlsson og Ingvild Flugstad Østberg – som alle hadde suksess i Seefeld – hadde mer optimale kropper.

«At forholdene kunne være annerledes og gagne andre kropper i et annet mesterskap, på et annet konkurransested, reflekterte jeg ikke over. Selv om det har variert sånn i hele min karriere».

GULL-TJEJER: Sverige vant stafettgullet i Seefeld-VM 2019, fra venstre: Frida Karlsson, Ebba Andersson, Stina Nilsson og Charlotte Kalla. Foto: JOE KLAMAR / AFP / NTB

Kalla skulle ønske hun tidligere innså hvor høy prisen var for jakten på kiloene og at det ikke var verdt det. Det var ikke riktig vei for å bli en bedre skiløper, mener hun med fasit i hånd. Det hun eventuelt vant fysisk på det, kostet for mye psykisk.

Kalla la opp våren 2022. I sommer ble hun og samboeren Fredrik Karlström foreldre til Alvin.