– Hva er det her for noe?, utbrøt NRK-ekspert Torgeir Bjørn idet Lotta Udnes Weng passerte et hav bak tyske Carl på første passeringspunkt.

– Det er gode utlendinger. Vi gjør så godt vi kan. Det er det nivået vi er på i dag. Det er for dårlig, sier Lotta Udnes Weng til VG etter siste renn i prøve-VM i Granåsen.

Og Udnes Weng var ikke den eneste som hang etter tyskeren. Den ene favoritten etter den andre klarte ikke å henge med på farten til Carl.

Nærmest var amerikanske Rosie Brennan, men hun er nesten 20 sekunder bak tyskeren. Brennan var superhappy etter 2.-plassen.

– Det er litt rart at de norske ikke er nærmere, sier Brennan til VG og legger til at hun syns det er fint å ha fokus på egen prestasjon.

Ebba Andersson ble nummer tre. Astrid Øyre Slind var beste norske utøver på en sjetteplass, nesten 50 sekunder bak den overlegne tyskeren.

Øyre Slind står utenfor landslaget. Av landslagsløperne var Heidi Weng igjen best på en niendeplass. Udnes Weng var 1 minutt og 49 sekunder bak Carl på en 26. plass.

– Det er Heidi Weng som redder resultatene igjen for landslagsløperne. Man må se litt kritisk på resultatene nå. Vi har ikke levert godt nok, og man må lete etter årsakene til det. Norge skal være verdens beste skinasjon. Vi er ikke der nå, og det må vi erkjenne, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland på sending.

Lotta Udnes Weng tror de norske damene kan ha pushet grensene litt i overkant, uten at hun vil konkludere.

– Hva skjer med de norske langrennsdamene som vi er vant til å se skinne helt der oppe?

– Jeg er lei av å svare på det der egentlig, svarer Udnes Weng.

Therese Johaug var kritisk til de norske langrennskvinnene allerede før start.

– Det er for dårlig. I fjor hadde vi mange topp ti. Det er litt ulike årsaker. Men det er ingen tvil om at man må jobbe. Det er en vei å gå, man må gå i dybden. Hver utøver må gå litt i seg selv, sa hun i går.

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal svare på det, sier Heidi Weng til VG om hvorfor de norske kvinnene ikke gjør det bedre.

– I går hadde vi flere topp ti og jeg var på pallen. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Sesongen til nå viser at det går opp og ned med alle som er i feltet.

Trener Sjur Ole Svarstad mener krisen ikke er så stor som alle skal ha det til.

– Heidi (Weng) var veldig bra i går. Anne Kjersti (Kalvå) har hatt tre gode helger før denne helgen. Lotta er mye bedre på distanse i år enn hun var i fjor. I dag var det tre utlendinger som var bedre enn oss. Det er kjedelig å havne utenfor pallen, sier Svarstad til VG.