Erik Valnes var i en egen klasse i sprintfinalen i Finland. Mot slutten viste han styrke, klemte til og rykket fra og gikk alene mot målstreken.

– Man er aldri sikker på egen form foran det første rennet i sesongen. Men kroppen føltes bra. Jeg er glad nå, sier Valnes på VGTVs sending.

Mens Valnes briljerte, så slet en tidligere landslagskamerat.

Emil Iversen tok seg videre fra prologen i den finske langrennsåpningen i Muonio fredag, men i kvartfinalen var det bråstopp på sprinten i klassisk stil.

  • Langrennsåpningen fra Finland kan du se på VG+ Sport hele helgen. 10 km. klassisk lørdag og 15 km. friteknikk søndag.

Erik Valnes vant det første kvartfinaleheatet, Gjøran Tefre det neste, før Mattis Stenshagen tok det tredje. Emil Iversen var nesten seks sekunder bak Stenshagen i mål og det var bare å pakke sammen sakene sine for meråkerbyggen.

– Ekstremt dårlig. Det ser ikke så bra ut nå, sier Emil Iversen på VGTVs sending.

Iversen som måtte forlate landslaget sist vår, forteller at han har trent godt.

– Jeg håper det blir bedre utover sesongen. Men en skikkelig dårlig start, sier Iversen på VGTVs sending.

En av fredagens uheldige var Pål Golberg, han havnet i et massefall med tre løpere og havnet helt offside i en kamp om finaleplas:

Golberg kom til mål over 14 sekunder bak Even Northug som vant den andre semifinalen. Det ble hele fem nordmenn i sprintfinalen i den finske langrennsåpningen, bare finske Lauri Vuorinen utfordret de røde, hvite og blå der, og han ble nummer tre. Mattis Stenshagen ble nummer to, mens Even Northug tok 4. plassen.

En som ikke kom til start en gang var storebror Petter Northug:

Det var stor spenning rundt comebacket til den tidligere langrennskongen.

– En liten kjenning i en liten skade etter tøff treningsuke, så han tar ingen sjanser. Det er Ski Classics det handler om å være klar til, sa Pål Trøan Aune i teamet til Northug til VG.

Anna Svendsen ble i likhet med Emil Iversen vraket fra landslaget sist vår. Hun viste gode takter på sin favorittøvelse, klassisk sprint. Hun var nest raskest på prologen, vant sitt kvartfinaleheat og fulgte opp med å ha kontroll på feltet i semifinalen og lekte seg til finalen.

Der ble det fotofinish mellom Svendsen og tyske Pia Fink. Bildene viste at Fink vant i Finland, hun ble dømt ett hundredel foran Svendsen, mens Ingrid Gulbrandsen sørget for to nordmenn på pallen.

Neste helg er det nasjonal langrennsåpning på Beitostølen, deretter venter verdenscupåpningen med minitour og sprint i Ruka i Finland fredag 24. november.