- Jeg synes det er kjempemorsomt at så mange har blitt med, sier Sunniva Svendsen Biem.

10.-klassingen fra Nittedal opprettet arrangementet «Godtestopp 2015» i romjulen, etter en samtale med venninnen Julie Hagen (15). De ville få et bedre kosthold, og unngå usunn småspising mellom måltider. Arrangementet var egentlig bare ment for venninnenes venner og familie. Men noen dager senere endret de arrangementets status fra «privat» til «offentlig», slik at flere kunne bli inspirert til å kutte godteriet.

- Så vet jeg egentlig ikke hva som skjedde. Plutselig var mange tusen med, sier Biem.

Nå har arrangementet over 17 000 medlemmer.

Følg Sprek på Facebook her!

Følg Sprek på Twitter her!

Veldedig formål

Godtestopp 2015 oppfordrer medlemmene til å kutte godteriet i åtte uker. Sprekker man, må man donere 200 kroner til et veldedig formål. Man kan også velge å donere penger uansett.

- Tror du det er lettere å kutte godteriet om man er med i en slik Facebook-gruppe?

- Ja. Når man først har meldt seg på noe slikt, så blir det litt flauere om man ikke klarer å holde seg unna godteriet, sier Biem.

44 000 medlemmer

Biem og Hagens godtestopp-gruppe er ikke den eneste som finnes på Facebook. PasseMett.no har også laget utfordringen «8 uker uten snop fra 5. januar». De har nå passert 44 000 medlemmer.

- Det har gått over alle støvleskaft. Det er veldig moro, sier initiativtaker Thomas Rasmussen.

- Hvorfor tror du det er blitt så populært?

- Det er riktig timing. Mange har nyttårsforsetter om vektreduksjon og da hjelper det å kutte ut snop, sier Rasmussen.

Han har selv vært gjennom livsstilsendringer og har gått ned 75 kg. Nå håper han å hjelpe andre til en sunnere hverdag.

- Det raser inn henvendelser fra folk som spør om tips og råd. Det er veldig inspirerende å dele erfaringer om disse temaene, sier Rasmussen.

Hvordan lykkes man?

Også her må man donere 200 kroner til et veldedig formål, om man mislykkes. Man kan også velge å donere penger uansett hvordan utfordringen går.

- Hvilke råd har du for å lykkes med godtestopp?

- Da må man bestemme seg, tenke gjennom hvilke fristelser man vil møte og hvordan man skal møte dem. Da er det lettere å unngå å gå på en smell. Samtidig er det viktig å ikke gi opp om man går på en smell. Selv om man punkterer ett dekk på bilen, så trenger man ikke stikke hull på de andre dekkene også, sier Rasmussen.

Han advarer om at det kan være tøft i starten, men at det vil gå lettere etter hvert.

- Det er veldig godt når man får «rusen» ut av kroppen, sier Rasmussen.

Ikke fan av godtestopp

Cathrine Borchsenius er klinisk ernæringsfysiolog og gründer av Bramat.no. Hun er ikke stor tilhenger av å kutte ut godteri.

- Det er ikke en god måte å begrense seg på, og det er ikke det som avgjør om du er sunn og slank. Da bør du heller tenke på hvilke ting du bør spise mer av, fordi det metter godt, stabiliserer blodsukkeret og gir deg mindre søtsug. Eksempler på dette er fiberrike frokoster og mye grønnsaker. Du bør også komme i gang med trening. Trening stabiliserer blodsukkeret og gir mer regulert sultfølelse, mener Borchsenius.

- Men mange må jo ha godteri hver dag. Er ikke godtestopp en god måte å komme ut av en vond sirkel på?

- Er du en som kan spise bitte litt smågodt hver dag, så tenker jeg «hva gjør vel det»? Men er du en som ikke klarer å begrense deg, så kan det være lurt å slutte å spise godteri en periode. Men da er alt det andre du kan gjøre for å få mindre søtsug, vel så viktig, sier Borchsenius.

Har du tenkt til å kutte ut godteriet fremover? Hvorfor/hvorfor ikke?