Åpner styrkerommet for 11-åringer

Nå skal barn få trene med vekter på helsestudio i Trondheim.

Saken oppdateres.

De fleste helsestudioene opererer med en aldersgrense på 16 år. Einar Gilberg vil det annerledes.

- Det er tull å holde ungdommen unna styrkeapparatene og frivektene. Å ha 16-års aldersgrense er et argument for å holde barna unna de voksnes arena, mener Gilberg som er daglig leder ved Nidarø Treningssenter. Nå er han i gang med et kurs rettet mot 12-18-åringer som går over sju helger. Den yngste på kurset er imidlertid ni år.

- På kurset lærer deltakerne prinsippene for styrketrening og trening med frivekter. Det er både teori og praksis, og de som fullfører kurset får fire måneder med gratis trening, sier Gilberg som hadde sju gutter på skolebenken da den første kurshelga ble arrangert.

Med bestått kurs i lomma, har han ingen problemer med å la de trene på egen hånd i treningsstudioet.

«Myter» om styrketrening

- Nei. Det er en myte at det er skadelig for de som er under 16 år å trene styrke. Med riktig belastning og riktig teknikk er ikke dette noe problem. Det er større belastning på skjelettet å hoppe ned fra et tre, mener Gilberg og viser til Sverige der Riksidrottsforbundet i 2009 endret sin anbefalte aldersgrense for styrketrening fra 15 til sju år.

Her hjemme anbefaler Olympiatoppen at idrett for barn i alderen seks til 11 år preges av variasjon, det vil si flere forskjellige aktiviteter innen én eller flere idretter. De mener koordinasjonstrening, teknikktrening og bevegelighetstrening har større verdi enn styrketrening på dette alderstrinnet.

Bo André Bergan er instruktør på kurset for barna i Trondheim. Han er tidligere landslagsutøver i styrkeløft.

– Vi har fått positive tilbakemeldinger på dette tilbudet fra personer innen styrkemiljøet. Det har vært litt ymse fra andre som tror at barna trener blytungt når de trener styrketrening. En skolesekk med bøker veier gjerne ti kilo. Det er gjerne større belastning enn det vi holder på med for de yngste, sier Bergan.

– Hvor stor del mener du styrketrening bør utgjøre for barn som ennå ikke er i tenårene?

– Man skal ikke trene styrke 100 prosent. Men hvis de ikke driver med annen idrett, så kan styrketrening utgjøre halvparten og utholdenhet resten, mener Bergan.

Nulltoleranse for doping

Einar Gilberg mener at et tilbud om styrketrening til de yngste ungdommene er et alternativ for de som ikke finner seg til rette i den organiserte lagidretten.

– Ikke alle ungdommer liker å spille fotball eller håndball. Og i stedet for å henge rundt i gatene, kan de trene når det passer dem i et helsestudio, sier Gilberg. Han mener styrketrening som aktivitet har mange positive sider.

– Det skaper en lykkefølelse å trene styrke. Alt blir lettere og det er god variasjon i øvelsene. Men det viktigste når du skal velge treningsaktivitet, er at du finner noe du liker å holde på med, sier han.

At kraftidrettene sliter med dårlig rykte når det gjelder doping, tar han på alvor.

– Doping og kosthold er tema på kurset jeg holder for ungdommene. Jeg har nulltoleranse for doping, men jeg har ikke har noen myndighet til å teste medlemmene på helsestudioet mitt. Personlig håper jeg at doping blir kriminalisert, sier Einar Gilberg.

LES OGSÅ: - Barn trenger tett oppfølging

Med riktig teknikk og belastning kan barn ned til ni år gjerne trene styrketrening, mener Bo André Bergan. 

Med riktig teknikk og belastning kan barn ned til ni år gjerne trene styrketrening, mener Bo André Bergan. 

Bo André Bergan er tidligere landslagsutøver i styrkeløft. Nå lærer han barn ned til niårsalderen hvordan man trener med vekter. 

Bo André Bergan er tidligere landslagsutøver i styrkeløft. Nå lærer han barn ned til niårsalderen hvordan man trener med vekter. 

 

På forsiden nå