Benmasse bygges i hovedsak frem til og med puberteten.Dermed er det i barneårene grunnlaget må legges for å få et sterkt skjelett.

Bygger benmasse som barn

- Musklerkan du bygge hele livet, men benmasse, det som forhindrer brudd, bygger duførst og fremst frem til puberteten, sier Per Egil Mjaavatn, førsteamanuensisved NTNU. Forskeren sier barn kan bygge benmasse med å få støt mot kroppen,vektbelastning og fysisk aktivitet. For eksempel å hoppe tau og hoppe paradis,er gode aktiviteter.

- Debarna som er inaktive og ikke bygger benmasse, starter nedturen som kommer i22-23-årsalderen på et mye lavere nivå. Dermed er sjansen mye større for alletyper brudd i voksen alder. Egentlig burde vi nordmenn vært ekstra obs pådette, fordi vi har så mye benskjørhet. Det er nok en genetisk svakhet hos oss,sier Mjaavatn.

Aktiv dag er bra for ryggen

Ellen Årtun, kiropraktor og doktorgradsstipendiat vedSyddansk Universitet, forsker på om det er en sammenheng mellom ryggsmerter ogfysisk aktivitet hos barn og unge.

Rådet barn får i dag er at de skal være aktive minst én timeom dagen.

- Detteer nok et godt råd også for muskel og skjelett, men det kan godt tenkes atfordelingen av aktiviteten gjennom dagen og kanskje også kvaliteten påbevegelsen har betydning for rygg. For ryggens del mistenker vi at det kan væreviktigere med aktivitet hele dagen, i stedet for bare å trene én time med høyintensitet på kveldstid, sier Årtun.