- Det har vært tyngre enn jeg trodde

Knallhard diett og tung styrketrening ligger bak kroppen til Marit Heimdal (26). I helga skal hun på stille på scenen i bikinifitness i Fredrikstad.

Marit Heimdal har brukt timesvis på treningssenter for å få den formen hun har i dag. 

Saken oppdateres.

De siste månedene har kostholdet til steinkjerjenta stort sett bestått av kylling, brokkoli, havregryn, egg og proteindrikker.

I tillegg har 26-åringen trent styrke om lag seks ganger i uka.

Som eneste jente fra Nord-Trøndelag skal hun stille i debutantklassen i bikinifitness (163+) i Fredrikstad Open førstkommende lørdag. Glitterbikini, høye hæler og brunkrem er kjøpt inn, og nå står bare de siste forberedelsene igjen.

- Det er litt nerver, men jeg ser for meg at det kommer til å bli mer like før jeg skal på scenen. Dette er jo første gang jeg gjør dette, sier Heimdal til adressa.no.

Vurderte å gi opp

26-åringen fra i Steinkjer har alltid vært aktiv, og gikk på turn i ti år. Men interesse for styrketrening fattet hun først for noen år tilbake, gjennom en samboer som er glad i å løfte vekter. I slutten av 2012 ble det hele mer seriøst. Da annen jente fra fitnessmiljøet, Kristina Kolstad, lurte på om hun kunne tenke seg å stille bestemte Heimdal seg for å satse. De siste månedene har hun også fått hjelp av coach Gunnar Jacobsen til å sette opp diett og treningsprogram.

- Det hele har gått ganske fort. Men jeg må si at det har vært tyngre enn jeg hadde trodd. Særlig den strenge dietten har vært tøff. Jeg har lurt på om jeg skulle hoppe av flere ganger, men etter å ha snakket med andre har jeg blitt overbevist om å stå løpet ut. Men jeg kan ikke gi meg når jeg er så nær målet. Jeg har et stort konkurranseinstinkt, understreker hun.

Frykter spiseforstyrrelser

Flere har kritisert fitnessmiljøet for at det bidrar til at unge jenter utvikler spisefortyrrelser. De siste årene har fitnessmiljøet merket en stor interesseøkning. Særlig flere jenter ønsker å forme kroppen gjennom tung trening og diett.

Personlig trener, bodyfitness-trener og -utøver, Ida Markussen, har sagt at miljøet også tiltrekker seg jenter som i utgangspunktet har et problematisk forhold til mat.

- De søker ofte tilflukt i miljøet og bruker sporten til å rettferdiggjøre spiseproblemene, har hun sagt.

LES OGSÅ: Bloggernes tips for å blir sprek og sunn

Også professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges idrettshøgskole er bekymret for noen av jentene i miljøet.

- Dette er helt klart et høyrisikomiljø med tanke på utvikling av ortorexi (en tilstand hvor man unngår absolutt alt som er usunt, red.anm.) og alvorlige spiseforstyrrelser, har Sundgot-Borgen uttalt.

Selv har ikke Marit Heimdal opplevd noen problemer med mat.

- For meg har det ikke vært noe problem. Jeg tror det kan gå litt begge veier. Noen får helt avsmak fra treningsstudio og diett, mens andre blir for opphengt.

Håper på finale

Til tross for at det har vært tøft tror 26-åringen at hun vil fortsette å stille i konkurranser. Allerede helga etter konkurransen i Fredrikstad, hvor hun stiller for Kaliber Gym, skal hun på scenen under Oslo Grand Prix.

Det første målet er å være blant de seks beste som kommer til finalen i Fredrikstad.

- Men å bli topp tre eller å vinne hadde selvfølgelig vært ekstra artig, sier Heimdal.

Fitness
 
  • Består av tre grener – bikinifitness, bodyfitness og athletic fitness
  • Bikinifitness ble arrangert for første gang i fjor i Norge. Vinneren her skal ha en komplett fysikk uten for store muskler. Sminke, antrekk og presentasjon er også viktig.
  • Damer konkurrerer også i bodyfitness, der man skal være mer muskuløs og ha lavere fettprosent enn i bikinifitness.
  • Både damer og menn deltar i athletic fitness. I denne disiplinen skal man se atletisk ut, samtidig som man konkurrerer i roing, dips og kroppshevinger.
På forsiden nå