Anbefalingen fra Helsedirektoratet er 30 minutter moderat fysisk aktivitet daglig eller 3,5 timer ukentlig, og undersøkelsen viser at folk i Tromsø- regionen er flinkest. De oppgir at de i gjennomsnitt er aktive i 42 minutter hver dag.

– Så kult. Imponerende, nå ble jeg stolt, utbryter Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort.

Hjort trener selv hver dag, og synes det er positivt at tromsøværingene er aktive.

– Det er ikke overraskende at vi får gode resultater, men det er jo ekstra hyggelig at vi er øverst. Vi har en ganske ung befolkning her, og jeg merker meg jo at det er et ganske høyt aktivitetsnivå blant folk i byen. Dette er gledelig på alle måter. En sunn befolkning er en befolkning med forholdsmessig lite plager. Aktivitet gir god allmennhelse, sier han.

En av de største helseutfordringene i vår tid er mangel på fysisk aktivitet. Aktivitetsalliansen jobber for å få folk aktive, og ba derfor Sentio om å gjennomføre en landsdekkende undersøkelse på forsommeren. Her spurte de folk i de forskjellige byene hvor aktive de er.

Bergenserne er på annenplass med 36 minutter daglig aktivitet, men ordfører Trude Drevland hopper ikke i stolen av begeistring når vi forteller det.

–Hvem er nummer en? Jeg kan ikke fordra å komme på annenplass, utbryter Drevland.

– Tromsø er øverst.

– Det er det ja, i alle dager – det måtte være nordlendingene, sier den utflyttede nordlendingen.

Utfordring i hovedstaden

Drevland synes likevel at det er svært gledelig at Bergen kommer såpass godt ut.

– Det er veldig positivt, og det forbauser meg egentlig ikke. Jeg møter en masse mennesker som er ute og beveger seg i byen til alle døgnets tider. Nå må vi bare få resten til å røre på seg også, alle de som fortsatt ikke har forstått at de kan få et bedre liv gjennom mer aktivitet. Vi kan jo ikke la noen være foran oss på en slik liste, dette er slikt som virker på bergensere og konkurranseinstinktet. Vi må aldri tåle å ligge på annenplass, de som ikke har beveget seg nå må opp og ut. Tromsø skal få beinhard konkurranse, sier hun.

– Det liker vi. Vi liker konkurranse, repliserer Hjort.

Drevland sender også et sleivspark til partikollega og osloordfører Fabian Stang. På bunnen av listen finner vi nemlig Oslo, der det oppgis at de kun er aktive i 26 minutter daglig.

– I den grad vi har en storby i Norge er vel det Oslo, og det er gjerne et storbyfenomen det at man er mer bedagelig. Her har Fabian en jobb å gjøre, de må henge i – han får bruke eksempelets makt – jeg kan fortelle hvordan, ler Drevland.

–Vi i Oslo har en stor utfordring i forhold til det å få større deler av befolkningen motivert til å holde seg i form, erkjenner Stang.

Fornøyde sørlendinger

På nest siste plass ligger Trondheim.

– Vi slår nå Oslo i alle fall. Vi burde kanskje hatt noen minutter mer, men forskerne anbefaler 30 minutter om dagen – så det er ikke helt ille, sier varaordfører i Trondheim, Knut Fagerbakke.

Han sier at de har fått gjort mye de siste årene, spesielt for barn og unge.

– Om vi er nummer én eller nummer fem på listen er ikke så vesentlig. Det som er vesentlig er at alle menneskene i alle byene nå øker aktivitetsnivået sitt, sier Fagerbakke.

På en delt tredjeplass finner vi Stavanger og Kristiansand som melder om et aktivitetsnivå på 35 minutter daglig.

–Om vi er på tredjeplass så er vi jo fremdeles på pallen, og det er jo hyggelig, sier ordfører i Kristiansand, Arvid Grundekjøn.

Han er tilfreds med sørlendingenes aktivitetsnivå.

– Aktivitet er veldig viktig, og byen er opptatt av å legge til rette. Nå har vi jo fått landets flotteste svømmeanlegg, inntil Bergen får sitt, og vi har fått ny ishall. I tillegg er her tilrettelagt for sjøliv, og vi har skog og bymark helt ned til sentrum. Svært få har mer enn 500 meter å gå til nærmeste tursti, og det er hyggelig at tallene i denne undersøkelsen viser at det brukes.

Helt fornøyd er han imidlertid ikke.

– Vi er veldig lei oss for at vi ikke slår Bergen og Tromsø, spesielt Bergen. Det får bli neste gang, humrer han.

- Det ville være å overdrive, jeg er nok ikke blant dem som trimmer hver dag. Jeg har ikke bil, så jeg går jo hver dag, men jeg er ikke den som står i utstillingsvindu på en tredemølle på et treningssenter, svarer varaordfører i Trondheim, Knut Fagerbakke på spørsmål om han er sprek. Foto: Arkiv
- Ja, jeg trener jo hver dag. Jeg både løper og trener styrke, og så står jeg på ski når det er sesong for det. Jeg har trent slik siden jeg var 14 år. Trening er vel det beste en kan være avhengig av, svarer Jens Johan Hjort, ordfører i Tromsø, byen med Norges mest aktive innbyggere, ifølge Aktivitetsalliansens undersøkelse. Foto: Arkiv
- Jeg har trent mer det siste året, og spesielt de siste ti ukene. Jeg ble med på et treningsprosjekt med bla.a. BT som varte i åtte uker, og det har gitt meg et nytt liv. Hverdagen blir enklere når man er aktiv, svarer Trude Drevland, ordfører i Bergen på spørsmål om hvor sprek hun er. Foto: Arkiv
- Jeg prøver å trene jevnlig. Jeg går på tur, sykler, står på ski, driver med vedhugging og svømming. Jeg kunne nok vært flinkere og bør ta et kurs hos spreke Trude Drevland i Bergen, sier ordfører i Oslo, Fabian Stang. Foto: Arkiv
- Jeg bor sånn til at jeg kan spasere til kontoret, men jeg skal ikke skryte på meg at jeg er spesielt sprek. Jeg er opptatt av å være i daglig aktivitet, så blir det ski på vinteren og bading på sommeren, sier Arvid Grundekjøn, ordfører i Kristiansand. Foto: Arkiv