Spinningtimen klokken 11.15 hos 3T Rosten er nesten full. Foran motiverte øyne er det to store skjermer med grønne og blå felt og prosenter som lyser opp. Konkurransen er i gang.

– Teknologi tar større plass på alle områder i hverdagen, så da er det ikke så rart at den også leverer muligheter innen motivasjon og trening. Folk ønsker mer informasjon, sosiale medier, treningsdagbøker, og hjelpemidler for å gjennomføre trening, forteller Trude Strømer Vinje for 3T.

Nyvinningen hos dem er en måling av hvor godt du trener. Ved å ha på deg et pulsbånd vil et kallenavn og en eget felt dukke opp på to storskjermer i spinningsalen. Her vil man kunne se hvordan man ligger an i forhold til makspuls og hvor man bør ligge. Det motiverer, mener 3T.

– Man kan for eksempel danne seg grupper hvor man kan trene sammen og lage interne konkurranser. Det at man får feedback under og etter trening på nøyaktig hva du gjør og har gjort er motiverende for veldig mange, forteller Vinje.

Striptease for og av menn

Elexia prøver å forføre menn med sine nye kurs og treningsformer. I tillegg til nyhetene under temaet «You are fabolous» satser de nemlig på poledancing både for menn og kvinner.

– Ved Elixia i Trondheim satses det på flere spenstige og nye treningsmetoder, vi forventer at det også skal bli en vekst av dette for oss, forteller daglig leder Snefrid Eidem.

Ved 3T har de sett trenden med at stadig flere menn tar steget inn til gruppetimen, mens jentene tar taket i frivektsområdet.

– Vi ser at flere mannfolk kommer på gruppetreningen og har satset på dette med spinn og X-fit, som vi har sagt er klinisk fri for aerobictrinn og klapp i takt, forteller Vinje.

Kåre Thingnes hos Sats Valentinlyst ser positivt på trenden blant jentene.

– "Strong is the new skinny" er en av årets trender – en sunnere variant av det som har vært tidligere.

Barnetrening som forebygger

Både 3T og Elixia har i år valgt å fokusere ekstra mye på barn og unge når de har lagt opp årets kurs, selv om det den siste tiden har vært mye fokus på kroppsfiksering og sunnhetshysteri blant unge.

Elixia mener de er med på å forebygge dette nettopp ved å satse på kurs spesiallaget for dem.

– I motsetning til at de trener et sted de ikke har noe kontroll vil de her få hjelp og veiledning til sunt kosthold og riktig trening, forteller instruktør og medarbeider Julianna Skartland.

3T tror også at treningen vil ha en positivt effekt for barna, i tillegg til at hele familien kan gjøre noe sammen.

– Treningen har en positiv effekt både i skolehverdagen og i forhold til matvaner. Det er en kjent sak at barn ikke er like aktive lengre og derfor har vi ønsket å lage tilbud for dem som faller utenfor lag- og ballidretten. Vi har bestemt at dette kun skal være moro og tilbyr blant annet Zumba for dem, forteller Trude Strømer Vinje.

3T mener at motivasjonen skal på topp med teknologi i spinningsalen Foto: Monica I. S. Susegg