Marit Oliva Hammervik (17) fra Frøya har ADHD, og er på kurs i fridykking i regi av Frivannsliv og ADHD Norge. Sammen med seks andre spente ungdommer skal hun trosse minusgradene i luften, og utforske havbunnen mellom Manger og Toska i Hordaland.

Frode Trefall dykker sammen med kursdeltakerne, og har vært med på å arrangere aktiviteter for ungdom med ADHD i over 15 år.

- Vi prøver å finne uvanlige aktiviteter som ungdommene synes er spennende. Fridykking er en sport som går rolig for seg, og gir en fin balanse til uroen som ofte følger med ADHD, sier han.

Helårssport

Marit Oliva Hammervik er først uti.

- Det var jo ikke kaldt, jo! roper hun til dem som står spent og følger med fra land. Da er det ikke lenge før flere følger etter. Utstyret er blitt så godt at fridykking nå kan regnes som en helårssport, til og med i vårt kalde klima.

Hun fikk ikke diagnosen ADHD før hun var nærmere seksten år gammel.

- For min del var det bare positivt. Det ga mange svar, og jeg skjønte plutselig hvorfor ting er som de er.

Hun kommer fra en forholdsvis liten kommune, og kjenner nesten ingen andre med ADHD. En stor fordel med kurset var derfor å få møte andre med diagnosen.

- Det var veldig greit å få snakke sammen med noen som faktisk vet hva du snakker om, sier hun.

En sport for alle

Instruktør Børje Møster forteller at fridykking er en sport som passer for de aller fleste.

- Her jobber du med deg selv, og setter dine egne mål. Det handler om å bli kjent med kroppen, og å komme over mentale barrierer, sier han.

Han viser til at barn og unge med ADHD er underrepresentert innen organisert idrett. Det gjør det enda viktigere å engasjere på andre arenaer.

- Fordelen med fridykking er at man ikke har avansert utstyr som setter begrensninger, sier han.

Fridykking, til forskjell fra apparatdykking, foregår uten tilførsel av luft. Man holder pusten så lenge man er under vann, og tilpasser dykketiden til det man selv synes er komfortabelt. Man unngår derfor mange av de farene som kan oppstå ved apparatdykking, som teknisk feil eller dykkersyke. Men selv om fridykking blir sett på som mindre risikofylt enn apparatdykking, er instruktørene enige om at det er mye mer spennende.

- Du kan si det sånn at vi fridykkere er som seler, og manøvrerer lett i de fleste forhold. Apparatdykkere er derimot som maneter, og blir tatt av strømmen, smiler Børje Møster.

Godt alternativ

Jan Risberg er dykkerlege ved NUI, Norsk Undervannsintervensjon. Han forteller at fridykking kan være et godt alternativ for de med AD/HD som er interessert i å prøve dykking.

- Det er ikke umulig for en med ADHD å drive apparatdykking, men det er en tidkrevende prosess å få dykkersertifikat. Man må ha legeattest, og med ADHD kan det være vanskelig å få. Det krever en omfattende utredning, og generelt sett vurderes alle som har en diagnose strengt. Vi har ingen dykkere å miste.

Marit Oliva Hammervik er godt fornøyd med kurshelgen på Manger.

- Jeg har veldig lyst å fortsette med fridykking, og jeg bor jo perfekt til på Frøya. Så nå må jeg bare få tak i utstyr, smiler hun.

Marit Oliva Hammervik syntes det var spennende å delta på kurs i fridykking. Kurset var i regi av Frivannsliv og ADHD Norge. - Det var veldig greit å få snakke sammen med noen som faktisk vet hva du snakker om, sier hun. Foto: Andrea Strømmen
Marit Oliva Hammervik ser allerede frem til neste gang hun får muligheten til å fridykke. Foto: Andrea Strømmen
Masken må være skikkelig på plass før Marit Oliva Hammervik går uti det kalde vannet. Foto: Andrea Strømmen