Hver eneste nyttårsaften setter millioner av mennesker verden over seg mål om å trene mer i året som kommer. Men det er ofte lettere sagt enn gjort. Mange sliter med å komme i gang, og andre sliter med å holde treningen ved like. Så hva bør man gjøre?

- Det er viktig å være realistisk og åpne året uten forventninger om å finne den magiske oppskriften på resultater, mener Martin Norum.

Han er forfatter, foredragsholder og PT i webcoaching.no.

- Det er ikke så mye annet å gjøre enn å ta det lange steget over «dørstokkmilen» og sette i gang. Sett deg mål som er mer relatert til valg og livsstil, fremfor resultat. Altfor mange fokuserer på feil ting, sier Norum.

Ikke tenk på vekt

Han mener at å bare ha fokus på for eksempel å gå ned i vekt, er lite klokt. Det gjør at det er lett å bli unødvendig streng mot seg selv, og minsker dermed sjansene for å få til en varig endring. Norum mener det er bedre å fokusere på ting som å:

  • «Spise mer proteinrikt til hvert måltid». Det sikrer bedre metthetsfølelse og gjør det enklere å gå ned i vekt.

  • «Eksperimentere og teste nye sunne oppskrifter som går raskt å lage». Det gjør det enklere å holde motivasjonen til å forsøke nye ting og variere.

  • «Ta bedre vare på meg selv fordi det er sunt for meg». Det bevisstgjør deg uten at det blir for strengt.

Ikke still for høye krav

- Mange begynner å trene etter nyttår, for så å slutte igjen ganske fort. Har du tips til hvordan de kan holde motivasjonen oppe?

- Mange setter for store krav til at alt skal være «perfekt», hvilket det aldri blir og det er heller ikke hensiktsmessig. Hvis alle dere som leser dette, og som har en historikk med av-og-på trenings- og ernæringsfokus, kunne forsøkt å gjøre følgende, vil oddsen for å til en varig endring stige betydelig:

  • Ha et treningsprogram som du vet at du kan gjennomføre, selv når du har mindre tid enn vanlig. Sier du til deg selv at du SKAL trene fem ganger i uken resten av 2015, mens det ender med å bli tre og fire på det jevne, er den mentale innvirkningen på deg at du ikke føler du strekker til og gjør som du skal.

  • Baser heller programmet ditt, og tiden du setter av, til tre dager i uken. Da vil du være veldig fornøyd med deg selv, og kan heller gi deg et ekstra klapp på skulderen hver gang du trener utover disse tre dagene.

  • Husk at mer trening ikke alltid er bedre. Du kan oppnå solide resultater med tre økter i uken, og bedre resultater enn mange som trener fem middelmådige økter i uken. Finner du en mengde og en balanse som gjør at du har en bærekraftig plan, vil du lykkes over tid.

Allier deg med en venn

Mental trener og daglig leder ved Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, har tidligere uttalt seg i Bergens Tidende om hvordan man klarer ågjennomføre nyttårsforsettene om mer trening. Her er hennes ti tips:

1) Tenk heller sunn livstilsendring fremfor å holde ut et gammelt nyttårsforsett – minn deg selv på hvorfor det er viktig.

2) Ha faste tidspunkt du trener på – spesielt om du sliter med motivasjon.

3) Minn deg selv på positive forandringer og langsiktig gevinst.

4) Tallfest dine nye treningsvaner, eks  90 min. x 3 pr uke – det hjelper på umotiverte dager.

5) Allier deg med en venn, kollega eller mental trener – ha det gøy!

6) Kartlegg hva som har gjort at du har droppet ut tidligere.

7) Å droppe ut eller bli demotivert er faktisk en naturlig del av en endringsprosess – lag derfor en vanntett plan B, som iverksettes når motivasjonen daler.

8) Bli bevisst; Hva er det som motiverer deg mest?

9) Skriv! Dokumenter din nye sunne livsstil og progresjon.

10) Husk treningsvariasjon.

foto
- Sett deg mål som er mer relatert til valg og livsstil, fremfor resultat, råder Martin Norum. FOTO: Privat.