Emil Ahlbäck og Benedicte Øhren Danielsen er begge aktive idrettsungdommer og jobber hos Löplabbet i Oslo. Han er på landslaget i orientering, mens hun er tidligere friidrettsutøver som fortsatt trener mye. Emil har refleksvest utenpå treningsjakken, mens Benedicte har et refleksovertrekk på løpesekken.

Benedicte Øhren Danielsen (23) og Emil Ahlbäck (21) lar seg ikke affisere av at det er mørkt, vått og kaldt. I fint driv kommer de joggende gjennom Frognerparken en av disse grå dagene i november da det ikke blir ordentlig lyst, selv midt på dagen.

Emil er landslagsløper i orientering og løper mye på stier i skogen med hodelykt. Benedicte har lagt opp som aktiv friidrettsutøver, men løper fortsatt mye, mest på asfalt. Begge er godt orientert om smarte effekter og hensiktsmessig bekledning for utendørs treningsøkter.

De oppfordrer folk til å komme seg ut, selv om sofaen frister.

Frisk luft er bonus

- Har du først satt deg ned hjemme etter skole eller jobb, er det kjørt. Derfor er det smart å kombinere jobbreisen med en treningstur. Selv løper jeg ofte hjem, sier Benedicte Øhren Danielsen.

- Å komme seg ut i frisk luft er bonus, og trening blir en vanesak. Du får lyst til å løpe hver kveld, supplerer Emil Ahlbäck.

I sportsforretningene får Aftenposten opplyst at mange spør etter utstyr som gjør at man synes i mørket. Mye av løpebekledningen har integrert refleks.

- Folk har fått større bevissthet på å være synlige i mørket, sier Trond Enger hos Anton Sport på Røa i Oslo.

- Det folk etterspør mest i butikken akkurat nå, er utstyr som gjør at man synes i mørket. Folk vil også ha klær som gjør at de holder seg tørre og varme på trening, sier butikksjef Ørjan Strandberg-Jensen hos Löplabbet i Oslo sentrum. Han har bistått i å utstyre de to unge løperne med hensiktsmessige klær og lysende effekter til trening i høstmørket.

Refleksvest er smart

Hodelykt og refleksvest er både smart og nødvendig når man trener i mørket. Luer og hansker med refleks får man også i de fleste sportsforretninger. Skalljakker som er vindtette foran og bak med refleksbånd er praktiske til løpeturen.

Hodelykter fås fra cirka 300 kroner og opp til 5000 kroner. Som orienteringsløper er Ahlbäck avhengig av en god og lett hodelykt.

- Hodelykten må være lett og smidig å ha på, sier han.

Små blinkende sikkerhetslys som kan festes på det meste gjør deg også synlig i høstmørket. Smålyktene sitter godt på sekk eller klær gjør løperen godt synlig. Slike smålykter er også populære for syklister. Mange utstyrer også hunden med en blinkende lykt i halsbåndet.

I høstmørket er det viktig å bli sett, særlig hvis man løper gatelangs på våt asfalt.

Våtsokker og piggsko

- Det er ikke så mye refleks som skal til for å synes, sier Danielsen og Ahlbäck. Begge har lysende lisser som ikke må knytes på joggeskogene. Den morsomme detaljen er en populær gadget i løpemiljøet. Lysende hælbånd til å feste på skoen er siste nytt på utstyrsfronten for treningsglade som liker dingser. De fås i forskjellige farger og lyser godt opp. Selvfølgelig kan hælkappene blinke.

På ryggen har Emil har en Nathan Blacklight drikkevest til 1500 kroner. Den ser nøytral ut om dagen, men lyser kraftig opp i mørket som en gedigen refleks.

- Det handler om å holde varmen, og da er det fint med vind- og vannavvisende klær, sier de to. Innerst bruker de plagg som transporterer fuktighet.

Begge presiserer viktigheten av å ha riktige klær til forskjellige værforhold. Regner det mye, er det praktisk med vannavvisende jakke. Våtsokker av neopren fungerer som våtdrakt og holder føttene varme, selv om man blir våt på bena. Når temperaturene synker, er det smart med litt varmere sko.

Pigger under skoene er en fordel når det fryser på asfalten. Benedicte anbefaler en godt dempet vintersko med pigger. Selv har hun en Sarva-modell til 1600 kroner. Det er også mulig å sette pigger under favorittløpeskoene hvis den har tykk nok såle.

- Kom dere ut til fysisk aktivitet

- Uteaktivitet er ofte bedre enn innendørstrening, sier Ingrid Kristiansen.

Løpedronningen trener utendørs uansett vær og føreforhold.

- Vi sitter så mye inne i kunstig lys at det er godt å være ute. Men når det er mørkt, trist og silregn, hadde jeg ikke kommet ut hvis jeg ikke hadde hatt en avtale, sier hun og anbefaler folk å skaffe noen å mosjonere med i nærmiljøet.

- Gå en runde i parken. Finn en lysløype eller sykkelsti. Det er blitt trendy å bevege seg utendørs. Har du muligheten, kom deg ut i naturen og frisk luft, sier Kristiansen.

Hun har alltid med hodelykt og refleksvest når hun trener i mørket.

- Det finnes utallige hodelykter. Selv foretrekker jeg LED-lykt som er lett og sitter godt på hode. Den må være god å løpe med. Skal du løpe i tre timer, må du ha en lykt som tåler å være ute i tre timer. Skal du ut i 45 minutter, trenger du ikke så stor kapasitet på batteriet. Vær litt nøye på hva du har bruk for, sier Ingrid Kristiansen.

Hun kler seg hensiktsmessig og bruker vintertights og lag på lag med teknisk bekledning, avhengig av temperatur. Fordi hun går mye i vått terreng i marka, foretrekker hun gode goretex-sko.

- Har du et par joggesko som er veldig gode, skaff et par brodder. Da kan du springe og gå på blank is, sier Kristiansen.

På hendene bruker hun ofte tynne langrennshansker. I mørket velger hun et par med refleks.