Inge Asbjørn Haugen fra Hornindal i Sogn og Fjordane er over gjennomsnittet sprek. 1. april løp han sitt 444. maraton under Påskemaraton i Drammen. Tiden? 4.44,44, selvsagt.

Venner og familie trodde det var en aprilspøk.

- Jeg måtte svare at det var seriøst. En kamerat av meg mente at jeg burde løpt tre dager senere, den 4.4., ler Haugen.

Jobber med tall

59-åringen, som selvsagt hadde sikret seg startnummer 444 for anledningen, innrømmer at han måtte jukse litt for å oppnå en tid som sto så godt til hans 444. maraton.

- Hvis jeg hadde lagt meg i selen, kunne jeg ha løpt et par minutter raskere. Men det var så fristende å få den tiden, sier 59-åringen.

Til vanlig jobber han i Skatteetaten på Nordfjordeid.

- Jeg er vant til å jobbe med tall, så det var litt artig, det der, sier Haugen.

Det var Fjordingen som først skrev om Inge Asbjørn Haugens påskemaraton.

Lite skader

Haugen løp sitt første maraton i nettopp Drammen i 1984. I toppåret 2003 løp han 29 maraton, men nå "nøyer han seg" med et snitt på 20 maraton i året.

- Jeg har funnet min måte å holde meg i form på. Det er kanskje en ekstrem måte, men det er det jeg trives best med å gjøre. Det har blitt en livsstil for meg, sier Haugen.

I øyeblikket befinner han seg i Bergen, der han lørdag skal gjennomføre sitt femte maraton i 2013 under Maratonkarusellen i Fana. De 42 195 meterne skal løpes bare fem dager etter 1. april-maratonet.

- Det er ikke noe problem. For et par år siden var jeg i Sverige og løp maraton fem dager på rad. Det gikk greit det, sier honndølen.

Han nøyer seg ikke bare med å samle på maraton. Haugen har også gjennomført flere ultraløp. Til tross for alle de lange løpene, har han hatt veldig lite belastningsskader.

- Jeg har vel en fantastisk kropp som tåler dette, humrer han.

Trener to-tre ganger i uken

- Hvor mye trener du?

- Folk tror jeg trener hver dag, men det er ikke tilfelle. Jeg trener kanskje to-tre ganger i uken. Løpene blir langkjøringen min, også blir det kortere treningsturer. Da løper jeg mest, også går jeg litt på ski om vinteren. Jeg går også litt fjellturer. Det er en veldig fin treningsform og en fin avveksling, sier Haugen.

Han personlige rekord på maraton er 3.08,43. Den ble satt i Jølster i 1998.

- Den rekorden blir stående. Jeg er for gammel til å sette pers nå, sier han.

- Hvordan klarer du å kombinere dette med jobb og familie?

- Det ligger kanskje i kortene at jeg er ugift, men jeg regner meg som normal på det området. Det har bare aldri blitt tid. Ellers går løpene stort sett i helgene, så det går bra å kombinere med jobb, sier han.

Flest maraton i Norge

Haugen er den med desidert flest maraton i Norge. Nestemann på listen er Bjørn Gjerde med 361 løp. President i Kondis, Tim Bennett, kjenner Haugen godt og lar seg imponere over hans lange maratonmerittliste.

- På verdensbasis er det mange som har løpt flere maraton enn ham (Haugen ligger på 135. plass, red.anm.), men det er klart at han løper veldig mange maraton i løpet av et år, sier Bennett.

Han mener likevel at det ikke er noe problem å løpe 20 maraton i løpet av ett år, så lenge man ikke holder for høy fart.

- Det å løpe maraton er forsåvidt enkelt, det er bare snakk om å komme seg gjennom, og gjør du det rolig nok, så er det ikke noe problem. Men skal du løpe fort, så kan du få problemer med belastningsskader om du løper så mange maraton som Inge Asbjørn gjør i løpet av et år, sier Bennett.

Bursdagsmaraton

Den 27. april fyller Haugen 60 år. Dagen feirer han selvsagt med årets syvende maraton, under Bergen City Marathon.

- Hvor lenge har du tenkt til å holde på med dette?

- Jeg er blitt så gammel og fornuftig etter hvert at jeg tar et løp av gangen. Man bør ikke ta det å være frisk som en selvfølge. Jeg har vært heldig til nå. Jeg sa til Firda en gang at jeg heller vil løpe meg i hjel enn å sitte meg i hjel i sofaen. Det finnes vel en mellomting som er bedre her, ler maratonsamleren.