Dagen får en frisk start når stavgang langs stranda står på programmet. Foto: Maxpulse

Nei, de er ikke byens ukjente OL-håp. De er henholdsvis 55 og 51 år gamle mosjonister som brukte fridagene til å delta på treningscamp.

Å dra på treningscamp i ferien blir stadig mer populært.

- For oss var det virkelig vellykket, sier Egil Næss (55).

En morgenøkt på stranden mens solen står opp. Deretter en joggetur før lunsj, mens en bolk bevegelsestrening eller sykling følger på ettermiddagstid. Restitusjon i bassenget og næringsrike måltider mellom slagene.

Omtrent slik var opplegget for Egil Næss og samboeren Lise Skare fra Bergen da de var på ferie like utenfor Side i Tyrkia i april.

- Jeg ville ned i vekt og begynte på treningssenter i januar. Der fikk vi tilbud om å bli med på Camp Elixia. Madammen og jeg hev oss på, forteller Næss.

Krevende turister

- Disse treningsleirene oppsto for noen år siden som en del av det økte fokuset på kropp og helse, sier Terje Slåtten, reiselivsforsker ved Høgskolen i Lillehammer.

Flere reiseselskaper har spesialisert seg på denne type turer, der hovedmålet med ferien er å få svettet nær sagt så mye som mulig. Slåtten understreker at treningsleirturister likevel er en liten nisje, foreløpig.

- Tilbudet er ikke stort, men det øker og har blomstret de siste fem årene. Det virker også som en del av de vanlige reiseselskaper forsøker å ta denne type reiser inn under sin egen paraply. Turistene blir mer og mer krevende, og setter agendaen for reiseselskapene. Før var det nok med sol og strand, nå vil folk ha noe mer. Der man tidligere delte inn menn og kvinner i egne grupper, må man nå gjøre et mer finmasket skille. De aktivitetsorienterte er en slik gruppe.

I stedet for fjelltur

På treningscampene bringes gjerne instruktører med fra Norge. Det hjemlige treningsstudioet blir flyttet noen hundre mil sørover og ut i friluft.

- Noen av leirene kombinerer også trening med kostholdslære. Mange av dem som er med, ønsker et «kick» for å komme i gang med trening. Spesielt den gruppen som har forsøkt ulike måter å komme ned i vekt på, finner dette interessant. I det daglige tar jobben så mye tid at det å trene kommer i andre rekke. Her setter man av en uke eller to til trening, og det blir en hjelp til selvhjelp, sier Slåtten.

- I tillegg har du dem som allerede trener, men også ønsker å bruke ferien på det. Her får de være sammen med likesinnede. I stedet for å dra på fjelltur sammen, drar de på treningsleir.

Varierte økter

Egil Næss var overrasket over hvor mange forskjellige typer som møtte ham på treningscampen.

- Dette var jo helt nytt for meg, og jeg var redd for at det bare var sånne «treningsfolk» der nede. Slik var det ikke, mange var i dårligere form enn meg. Man skal ikke være redd for at man ikke er godt nok trent for å være med. Den yngste deltakeren var 20 og den eldste 71, sier han.

Stavgang i sanden, styrketrening, bevegelighetstrening, sykling, yoga og zumba var blant det som sto på programmet. Hver dag var det også satt av en time til seminar som handlet om for eksempel kosthold og motivasjon. Blant andre var Liv Grete Poirée hyret inn.

Tok en øl

Næss og samboeren betalte rundt 10.000 kroner hver for uken på camp.

- Det koster en del, men er verdt det. Vi fikk prøvd masse nytt, vi lukket øynene og sa at dette skal vi være med på. For oss var det virkelig vellykket.

Samboer Lise Skare stemmer i.

- Man blir jo litt hektet når man først har begynt å trene. Vi satser på å dra tilbake neste år, sier hun.

Litt alminnelig feriekos var det også rom for, innrømmer Næss.

- Det var «all inclusive», så vi spiste jo godt og tok en øl. Jeg skal ikke lyve og si at jeg gikk ned mange kilo der nede. Men jeg gikk i hvert fall ikke opp!

Egil Næss og Lise Skare trivdes på treningsleir i Tyrkia og har planer om å gjøre det samme neste ferie. Foto: Maxpulse