Nylig gikk Helsedirektoratet ut med nye anbefalinger for fysisk aktivitet. I de nye anbefalingene står det også at «minst tre ganger i uken bør aktiviteter med høy intensitet som gir økt muskelstyrke og styrker skjelettet, inkluderes».

Christine Thune er fagsjef i Stamina, en landsomfattende helse- og treningskjede med over 50 treningssentre og 40 bedriftshelsekontorer, og mangeårig treningsekspert. Hun synes det er veldig bra at det nå anbefales å trene styrke, men stusser på måten Helsedirektoratet formulerer anbefalingen.

- Det virker som om de ikke ønsker å bruke ordet styrketrening, fordi det indirekte betyr at de anbefaler folk å gå på treningssenter. Når 800 000 nordmenn er medlem av et treningssenter, så burde de heller spille på lag og se oss som en viktig folkehelsearena, sier Thune.

- Det mangler fakta

Hun får støtte av Anne Thidemann, direktør for området Trening i hovedorganisasjonen Virke.

- Folk må også få vite hvorfor det er viktig å trene styrke, hvordan de kan gjøre det, og eksempler på hvor man kan gjøre dette. Da er treningssentrene en del av løsningen. Jeg synes ikke Helsedirektoratet er tydelig nok på dette i anbefalingene. Det virker som om de er redde for å anbefale private aktører, sier Thidemann.

Hun og Thune tror de fleste vil trenge hjelp til å utføre styrkeøvelsene som anbefales.

- Anbefalingen om styrke som nå kommuniseres, er ikke spesifikke. Det mangler fakta om hvilke typer øvelser og dosering som skal til for å oppfylle anbefalingen, og uten konkret innhold får den neppe stor effekt. De fleste vil trenge litt hjelp på et treningssenter for å kunne sette sammen et effektivt og helsefremmende styrkeprogram. Da vil anbefalingen og innsatsen for å nå dem kunne gi ønsket uttelling både på individ- og samfunnsnivå, sier Thune.

- Kan klare seg uten treningssenter

Divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Knut-Inge Klepp, er uenig i at man må på et treningssenter for å trene styrketrening.

- Hvis bransjen mener at folk er nødt til å gå på treningssenter for å få styrketrening og sine 30 minutter med daglig aktivitet, så er vi uenig. Men vi er enig i at treningssentrene representerer et godt tilbud for mange. Men dette må være opp til folk å bestemme, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Knut-Inge Klepp.

- Kunne dere vært tydeligere på å anbefale treningssentre for folk?

- Vi er veldig klare på at det å gå på treningssenter kan være en god måte å få sine 30 minutter med daglig aktivitet på, men jeg vil heller sende ballen over til dem og høre hvorfor de ikke har vært mer proaktive i å markedsføre seg selv i hvordan de kan bidra til at flere oppnår sine 30, sier han.

Klepp er uenig i at det mangler fakta om hvilke typer øvelser og dosering som skal til for å oppfylle styrketreningsanbefalingen.

- Ser man på informasjonen som står på våre Helse Norge-sider, så mener vi styrketreningsøvelsene er godt beskrevet med tekst og illustrasjoner, sier Klepp.

- Hvordan finne frem?

- Kan folk som ikke har trent før klare å gjennomføre styrkeøvelsene uten hjelp fra treningssentre?

- Ja. Hvis en går inn på egenhånd på nettet og ser hvilke øvelser man kan gjøre for å styrke arm, bein, rygg og mage, så er det enkle øvelser. Men er man usikker, så kan man be om råd. Da er det mange forskjellige som kan hjelpe med dette, inkludert treningssentre, fysioterapeuter og annet helsepersonell, sier Klepp.

Thune og Thidemann mener det er lettere sagt enn gjort å finne frem på Helsedirektoratets nettsider.

- Det er ganske mange tasteklikk for å finne lenkene det henvises til, og Helsedirektoratet er ikke en alminnelig kjent kilde for forbrukerne. Nå har de fått utrolig mye spalteplass knyttet til disse anbefalingene, så da burde det være mulig å legge ved en lenke med henvisning til disse sidene, sier Thune.

Hun mener også at lenkene Klepp henviser til ikke er dekkende for alle.

- Den ene artikkelen viser fire styrkeøvelser, mens det i anbefalingene står at man bør trene åtte-ti øvelser for hele kroppen. Den andre artikkelen omhandler øvelser for de i aldersgruppen 65 år +, sier Thune.

Thune er også uenig i at de er dårlige til å markedsføre seg selv i hvordan flere kan oppnå sine 30.

- Nå kan jeg bare snakke for Stamina. Kjeden vår er bare halvannet år gammel, og vi bruker Helsedirektoratets anbefalinger så ofte vi kan i pressesaker, og legger dem også til grunn i forbindelse med produktutvikling. 6.mai søkte vi, slik man oppfordres til, også Helsedirektoratet om å få bruke logoen og materiellet Dine 30 i vår markedsføring, men vi har enda ikke fått svar. Det han sier om at treningssentre er en god arena, er hyggelig bra, men det har jeg aldri hørt, sett eller lest tidligere, sier Thune.

- Mantra om 30 minutter

Thune og Thidemann mener også at det er andre svakheter ved hvordan de nye anbefalingene fra Helsedirektoratet er blitt kommunisert ut og hva man har vektlagt.

- De nye anbefalingene er gode og bedre enn tidligere. Men det store mantraet har vært at man skal trene 30 minutter hver dag, og her er hovedbudskapet at man bør gå tur, ta trappen, sykle til jobben og generelt være mer aktiv i hverdagen. Økt hverdagsaktivitet er selvsagt svært viktig, enten man trener eller ikke, men mange blir ikke motivert av f.eks å gå tur. Mange trenger drahjelp, som å være med på en organisert aktivitet et par ganger i uken, sier Thune.

- Har du en ambisjon om å gå ned i vekt, og bli «fit» og flott, skal du gå mange turer for å få stor effekt på kroppsfasongen. Hvis du heller øker intensiteten litt, og er i mer variert aktivitet, vil du lettere nå resultatmål som lavere vekt, bedre kondisjon og mer styrke, noe som igjen gjør det lettere å motivere seg til videre aktivitet og trening, sier hun.

- Men i anbefalingene, så står det også at man kan bytte ut 150 minutter moderat trening per uke med 75 minutter med høyintensiv trening?

- Ja, det gjør det. Men det er ikke blitt kommunisert godt nok ut hvordan. Mitt budskap er at det er mange ulike måter å nå anbefalingene om fysisk aktivitet. Mange har ikke tid eller ønske om å være i moderat aktivitet i 30 minutter hver dag. De ønsker kanskje å være i aktivitet en times tid med høyere intensitet to-tre ganger i uken, og det er like bra, sier Thune.

- Anbefalingene er veldig bra og faglig godt begrunnet. Men det er synd at rapporten på området fysisk aktivitet ikke er like veiledende som på kosthold og ernæring, sier Thidemann.

Klepp mener at det var en grunn til at anbefalingene om fysisk aktivitet, og kampanjen Dine 30 knyttet til disse, ble som de ble.

- Vi mener at det er viktig at vi i kampanjeperioder har et mer fokusert budskap, denne gangen rettet mot de syv av ti som ikke får sine 30 minutter med daglig aktivitet. Dette lett kan gjøres gjennom hverdagsaktiviteter. Men dette er en langsiktig satsning, så vi vil komme med budskap til ulike grupper på ulike tidspunkt, sier Klepp.

Stamina-fagsjef: Christine Thune.
Virke-direktør: Anne Thidemann.