Skal du gå Birken, delta i triatlon eller løpe fem kilometer i sommer? Skal du nå målet ditt, er Sprek-ekspert Vebjørn Rodal klar på at du må lære betydningen av å periodisere treningen din. Da reduserer du samtidig risikoen for å bli skadet og å gå lei. Rodal snakker om tre typer periodisering.

– Med periodisering mener vi valg av aktiviteter. Når skal du for eksempel trene på sykkel? Enn svømming? Vi snakker også om justering av treningen fram mot konkurranser. Hvordan bygger du en formtopp? Periodisering handler også om variasjon i treningsmengde og intensitet. En tøff treningsperiode bør etterfølges av en periode med mer hvile og lettere trening, forklarer Rodal.

Sju gode spørsmål å stille

Han ber deg tenke gjennom følgende når du planlegger treningen og i nevnte rekkefølge:

1. Hvor mye tid kan/vil jeg bruke på trening i løpet av ei uke?

2. Skal jeg konkurrere? I tilfelle hva?

3. Når skjer denne konkurransen?

4. Hva liker jeg best å trene og hva liker jeg absolutt ikke?

5. Er det øvelser jeg bør unngå med tanke på skader?

6. Når trener jeg hva?

7. Skiller jeg godt nok på hard og lett trening?

Kan unngå skader

– Jeg mener det er spesielt viktig å skille på intensitet for å oppnå fremgang, det vil si gode skiller mellom rolig og hard trening. Den harde treningen må følges opp med gode forberedelser (hvile/kosthold) og god restitusjon i etterkant, utdyper Rodal.

Han mener det er feil å tro at trening alltid er gøy.

– Jeg tror også det er viktig at vi av og til tar tak i det som vi ikke gleder oss til, sier Rodal.

Selv om du for eksempel ikke liker styrketrening, kan de riktige øvelsene bidra til at du unngår skader.

– Tenk at du skal bygge et hus med god grunnmur og solid reisverk. Taket må på til slutt, og i treningen blir det den siste spissingen før konkurranser, sier han.

Lar dagsformen styre intensiteten

– Er dette like viktig å tenke på for en som trener to til tre i uka som en som trener det dobbelte?

– Det har nok større betydning når treningsmengdene øker, men det er også viktig for å få best mulig utbytte av to til tre økter i uka, mener Rodal.

Selv tenker han at treningen alltid skal være mest mulig lystbetont.

– Nå trener ikke jeg målrettet mot konkurranser lenger, men jeg prøver å variere aktivitet med årstidene. Går på ski om vinteren og varierer mellom løp og sykkel på sommeren. Litt styrke og spenst fletter jeg inn hele året. Intensiteten styres nok mest av dagsform. Jeg har fortsatt stor glede av å trene, og treningen er en viktig sosial arena for meg, sier Rodal som trener fire til fem økter i uka.