Trondheimsrittet søndag er en del av Trondheimshelg, og sykkelrittet tar deg med 7,8 kilometer opp til Skistua fra Ila. Løypa stiger 430 høydemeter med gjenomsnittlig 4,9 prosent stigning. Fredag var det 170 forhåndspåmeldte, og arrangøren håper over 400 syklister vil stille til start.

Skal motivere underveis

- På Skistua kan du nyte den gode følelsen det er å komme i mål. Den følelsen er alltid deilig, sier Ola Kjøren som gleder seg til å sykle i trim- og familieklassen. Der skal han motivere syklister med og uten sykkelvogn mens de tråkker oppover. Det betyr at han skal sykle langt roligere enn det som er hans personlige rekord på knappe 19 minutter opp bakkene.

- Søndag gleder jeg meg til folkelivet i løypa og den gode stemningen. Jeg håper mange familier og barn deltar, sier han og legger til:

- Du må ikke ha mange mil på sykkelsetet for å kunne delta. Kom med den sykkelen du har. Kanskje kan dette rittet motivere deg til å begynne å trene. Løypa er en fin test på formen, og neste år kan du kanskje konkurrere mot din egen tid.

Åtte gode råd

Her er Kjørens beste råd når du skal bryne deg på høydemetrene opp mot Skistua.

1. Tenk over hva som er målet ditt med rittet. Vil du prestere blant de beste, så bør du henge med fra starten og la det stå til så lenge kreftene holder.

2. Finn en jevn rytme når bakken begynner. Tråkk på lette gir og unngå melkesyre i beina.

3. Sykle gjerne sammen med noen som er på ditt nivå. Hold følge oppover.

4. Velg en sittestilling som passer deg. Hvis du står og tråkker innimellom, unngår du at arbeidet blir for monotont.

5. Ikke åpne for hardt. Ikke bruk opp alle kreftene dine før Byåsen Butikksenter.

6. Når du passerer Theisendammen, kan du begynne å gi på.

7. Vit at du klarer å komme deg opp selv om treningsgrunnlaget er dårlig. Bruk tid.

8. Se på rittet som en fin test av formen. Kanskje får du lyst til å slå tida di neste år. Det er helt opp til deg selv!

Det var folksomt på Skistua under målgang da Trondheimsrittet ble arrangert for første gang i fjor. Arve Kulvik i Stiftstaden Sykkelklubb tror på godt oppmøte i år også. Foto: Kim Nygård
I tillegg til sykkelritt, blir det også bamsebæring og NM i konebæring på Skistua under Trondheimshelg søndag. Foto: Einar Kristengård