Lørdag 15. mars var 17 000 deltakere klare til å gå fra Rena til Lillehammer på ski. Men slik ble det aldri. Klokken 07.15 samme dag valgte arrangørene å avlyse rennet på grunn av værforholdene.

Wennersberg hevder at arrangøren av Birken bevisst valgte å vente med avlysningen av rennet til selve renndagen, for å unngå at halve påmeldingskontingenten ble refundert til løperne.

Hadde arrangøren derimot tatt avgjørelsen om å avlyse dagen i forveien, hadde de, ifølge egne regler, vært nødt til å betale tilbake 615 kroner til de rundt 17.000 deltakerne - til sammen over 10 millioner kroner.

Kritiserer forliksrådet

Wennersberg mener at værmeldingene allerede én uke i forveien viste dårlig vær, og at været ble akkurat slik man varslet dagen før rennet.

Nå har forliksrådet besluttet at Birken kan beholde hele startkontingenten, og begrunner dette med at «avlysning på arrangementsdagen ikke gir rett til refusjon».

Wennersberg er sterkt uenig i beslutningen.

- Forliksrådet ser ikke ut til å ha fått med seg at det etter påmeldingsvilkårene er en betingelse for at Birken kan beholde hele startkontingenten at avlysningen skyldes «plutselig oppståtte vær-/klimatiske forhold eller annen force majeure». Forliksrådet har derfor ikke foretatt noen vurdering av sakens hovedspørsmål, nemlig om værforholdene på renndagen var «plutselig oppståtte». Ettersom forliksrådet ikke har vurdert sakens hovedspørsmål, er avgjørelsen uten verdi, sier Wennersberg.

Han mener dommen, slik den står, er svært uheldig.

- Skulle det være slik som forliksrådet legger til grunn, at arrangøren står fritt til å avlyse på renndagen selv om værforholdene er varslet i god tid, vil det bety at arrangøren får et sterkt økonomisk motiv til å vente med avlysningen, til skade for deltakere som har nedlagt mye tid og penger i reise og forberedelser, sier Wennersberg.

Birken fornøyd

Tore Enok Skramstad ledet forliksrådet i saken mellom Birken og Wennersberg. Han er fornøyd med måten de håndterte saken.

- Vi har tatt hensyn til de tingene vi mener var relevante for å gjøre en vurdering, utover det har jeg ikke lyst til å gi noen kommentar. Man skal være veldig forsiktig med å begrunne kjennelsen i en dom, sier Skramstad.

Styreleder i Birken AS, Hans Petter Wahl Adolfsen, er glad for at de fikk medhold i forliksrådet.

- Vi ser ikke på dommen som noen seier, bare en stadfestelse av det vi hele tiden har sagt: At vi mener vi har opptrådt korrekt og har et juridisk holdbart regelverk, sier Adolfsen.

- Hvis Wennersberg hadde fått medhold i forliksrådet, ville dere da tilbakebetalt startkontingenten til alle deltakerne i årets renn?

- Det vil jeg ikke spekulere i, sier Adolfsen.

Vurderer anke

Wennersberg har ikke bestemt seg for om han vil anke avgjørelsen fra forliksrådet.

- Jeg har ennå ikke bestemt meg for om jeg vil forfølge saken videre. Selv om forliksrådsbehandlingen ikke var tilfredsstillende, har jeg langt på vei oppnådd det som var mitt mål, nemlig å sette søkelyset på Birkens mangelfulle rutiner for å håndtere krevende værforhold.

- Jeg regner med at Birkens arbeid med å forbedre rutinene under en ny ledelse vil føre til at fremtidige deltakere slipper å oppleve lignende situasjoner som i år.