Fredrik Höner Hanssen (12) fra Strindheim IL i Trondheim løp 10-kilometer under Tordenskioldløpet tirsdag på formidable 36 minutter og 23 sekunder. Av alle menn som deltok, tok han 29. plass. Kun to kvinner løp fortere.

- En meget bra tid. Imponerende, bekrefter Vebjørn Rodal, tidligere olympisk mester og Adresseavisens Sprek-ekspert.

Åpnet hardt

Fredrik selv er positivt overrasket over den gode tiden. Han har kun løpt 10-kilometer i en konkurranse to ganger i sitt liv. Som tiåring løp han distansen på 50 minutter. Men han skjønte at løpeformen var god da han sprang 5-kilometeren på 18:07 under Trønderjogg for to uker.

- Jeg er ganske overrasket selv, og det er personlig rekord på gateløp. Men nå er jeg stiv som bare det. Blir spennende å se hvordan det går på fotballkampen i dag, sier Fredrik to dager etter løpet.

Trondheimsgutten trener aktivt både innen ski og fotball for Strindheim IL.

- Kan du beskrive løpet ditt på tirsdag?

- Jeg åpnet temmelig hardt og fant et bra tempo jeg visste jeg kom til å holde. Dessuten hang jeg meg på en gruppe løpere som var hakket bedre enn meg, og det gjorde at jeg holdt farten, forteller 12-åringen som veier 31 kilo.

Fredrik påpeker at en skikompis, som løp to minutter saktere, også gjorde et svært godt løp.

Sjokkert og rørt

Han følger ikke noe organisert opplegg når det kommer til løpingen, men han går på rulleski og springer mye i terrenget sammen med moren Kathrin Höner både i Estenstadmarka og i området rundt hytta på Nerskogen. I tillegg til vanlige langturer, kjører de intervalløkter.

- Foreløpig skal jeg holde meg til ski og fotball. Ski er min greie, men det er veldig artig og lettvint å løpe når skisesongen er slutt.

Moren Kathrin er også aktiv løper i Strindheim IL, og hun innrømmer at hun både ble sjokkert og rørt over sønnens prestasjon.

- Jeg sto på sidelinjen og skulle heie, og ble skikkelig overrasket da han dukket opp så tidlig inn mot målområdet. Jeg kunne nesten ikke fatte det. Også mine to løpevenninner Fride Vullum-Buer og Anne Nevin, som tok første- og andreplassen i kvinneklassen, var overrasket over Fredrik.

Mental styrke

Hun har imidlertid skjønt at sønnen er i god form.

- På løpeturene i det siste har jeg ikke greid å holde følge med ham, sier Kathrin Höner som har 38:10 som sin beste tid på 10-kilometer.

I tillegg til gode gener og trening, betyr den mentale styrken en del på slike løp. Fredrik er bevisst på å fortrenge negative tanker når smertene melder seg de siste to kilometerne før mål.

- Jeg prøver i stedet å konsentrere meg om å kjøre på. Hvis gruppen jeg har hengt meg på begynner å dra opp tempoet, tenker jeg: «Kom igjen!».

Høyt O2-opptak, lav kroppsvekt

Det finnes ingen offisiell statistikk for denne aldersklassen i gateløp, men for bane er bestenoteringen for gutter på 10 000-meter 29.17.99 (trondhjemmer Sondre Nordstad Moen, 2009). Vebjørn Rodal bekrefter imidlertid at Fredriks tid er meget solid i det han omtaler som en temmelig krevende løype.

- Jeg løp selv Tordenskioldløpet på samme alder, men oppnådde aldri så god tid. Jeg husker at det var skiguttene som løp fort, og skikondis slår ofte positivt ut i den alderen. De har fortsatt lav kroppsvekt, og dermed er O2-opptaket høyt i forhold til per kilo kroppsvekt. Når skiløpere blir eldre, blir de ofte muskulært tyngre, sier Rodal.

Men holder kroppsvekten seg lav, har Fredrik gode muligheter.

- Et godt eksempel er 1500-meterløper Henrik Ingebrigtsen. Han var en lovende langrennsløper, er lett i kroppen og hadde et kjempehøyt O2-opptak da han begynte å løpe konkurranser.

Rørt mamma: Foreløpig er løpingen bare en lek og et supplement til fotball og ski, og mamma Kathrin Höner ble både overrasket, rørt og stolt over sønnens prestasjon på Tordenskioldløpet. Foto: Ole Martin Wold
Tradisjonsrikt gateløp: Det var totalt 985 deltakere som hadde meldt seg på under årets Tordenskioldløp i Trondheim.
Sterk 5-kilometer: Fredrik Höner Hanssen er i god form, og løp 5-kilometer under årets Trønderjogg på 18:07. Foto: Trønderjogg