Får 500 000 kroner han kan bruke til hva han vil

- Jeg har alltid tenkt at om jeg hadde vunnet masse penger skulle jeg bruke det på fest og fyll.....men nå blir jeg nok innhentet av virkeligheten, sier professor Are Raklev fra Trondheim.

Are Raklev fra Trondheim er professor ved Universitetet i Oslo. Torsdag får han en halv million kroner fra Olav Thon-stiftelsen for fremragende undervisning i kvantefysikk. Foto: Katrine Lunke

Saken oppdateres.

Torsdag tildeles professor Are Raklev (40) fra Trondheim en halv million kroner for sitt arbeid som foreleser i kvantefysikk ved universitetet i Oslo.

Les også: Brita Pukstad utviklet et dataspill for medisinstudenter. Nå får hun støtte fra Olav Thon-stiftelsen.

- Veldig hyggelig nyhet

Han er en av flere som får glede av at Olav Thon-stiftelsen i år deler ut 43 millioner kroner til personer og forskningsprosjekter som har utmerket seg spesielt innen sine fagområder.

- Hva tenkte du da du fikk høre om prisen?

- Jeg var på ferie i Havanna og ble oppringt mange ganger midt på natta uten at jeg svarte. Morgenen etter hadde det eksplodert av gratulasjoner på sosiale medier. Men det var jo en veldig hyggelig nyhet. Det er sjeldent man opplever slik oppmerksomhet som underviser og forsker.

- Hvorfor tror du at du får du denne utmerkelsen?

- Jeg er nok en underholdende og populær foreleser. Det er krevende å holde på oppmerksomheten til studentene, men det klarer jeg. Ofte ved hjelp av sidespor og morsomme historier. Jeg lager også podcaster av forelesningene. Disse er linket opp til den elektroniske tavla jeg skriver på så studentene kan både se og høre forelesningene i ettertid.

LES OGSÅ: Studentene i Trondheim har sine klare favoritter i forelesningssalene

- Hvorfor flyttet du fra Trondheim?

- Jeg måtte finne en jobb som var relevant for min forskning. I Trondheim var det ingen slike på det tidspunktet jeg var ferdig utdannet.

- Hva er det du forsker på da?

- Jeg prøver å finne ut hva universet er laget av, for å si det enkelt. Det er grunnleggende forskning for å forstå verden rundt oss. Av og til kommer det noe nyttig ut av slik forskning. Jeg jobber tett med forskningssenteret CERN i Sveits og der fant de jo opp både internett og berøringsskjermen på mobilen din. 

- Prisen er på en halv million kroner, du vet det?

- Ja, det er nesten sjokkerende. Det er nesten så jeg ikke tør si det høyt. I min bransje er man heldig om man får en blomsterkvast.

- Hva skal du bruke pengene til?

- Jeg har alltid irritert meg over den lottoreklamen om at lottomillionærer ikke er som andre millionærer. Hver gang man hører om en sånne jævla lottomillionærer er det jo som regel gamle, kjedelige superkonservative typer som skal sette pengene i banken...og kanskje ta en sydentur. Jeg har alltid tenkt at om jeg hadde vunnet masse penger skulle jeg bruke det på fest og fyll.....men nå blir jeg nok innhentet av virkeligheten....he he.

- Så, hva skal du bruke pengene til?

- Jeg vil antagelig betale ned på huslånet, så jeg er jo like kjedelig jeg. Det er mulig jeg ringer skredderen min. Jeg må kanskje ha meg en ny dress.

LES OGSÅ: NTNU-professor vil forby forelesninger

- Ekstremt engasjerende

Raklev får prisen for sin undervisning i det første bachelorkurset i kvantefysikk, et andreårskurs med omlag hundre studenter hvert år. Rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo er leder i fagrådet i Olav Thon-stiftelsen. Han mener Raklev er en veldig verdig prisvinner. 

- Han er en ekstremt engasjerende foreleser som klarer å gjøre et vanskelig fagfelt forståelig for studentene. I 2014 ble han også kåret til fakultetets beste foreleser av fakultetets studentutvalg. Selve evalueringen av Raklevs nominasjon er foretatt av internasjonale faglige eksperter, forteller Ottersen. 

Prisene deles ut i Universitetets aula i Oslo torsdag 2. mars kl 18.00.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Olav Thon Stiftelsen
  • I desember 2013 overførte Olav Thon mesteparten av sin eiendom – aksjer i Olav Thon Gruppen AS, verd 25 milliarder kroner – til Olav Thon Stiftelsen.
  • Stiftelsen har til formål å utøve et stabilt og langsiktig eierskap i Olav Thon Gruppen AS og dets underliggende virksomheter langs de hovedlinjer som Olav Thon har lagt til grunn for sin forretningsdrift, samt å utdele midler til allmennyttige formål.
  • Det kan årlig deles ut inntil 50 millioner kroner – i eksepsjonelle tilfeller inntil 100 millioner – til allmennyttige formål definert i stiftelsens vedtekter. Dette vil i det vesentlige være til forskning innen naturvitenskapelige fagområder.
  • Olav Thon Stiftelsens første utdeling av forskningspriser og forskningsstøtte var 5. mars 2015, og foregår på samme tid hvert år. Utdelingen foregår ved en seremoni i Universitetets Aula, med påfølgende festmiddag til ære for vinnerne på Hotel Bristol. Øvrige tildelinger til formål under stiftelsen skjer 2 ganger årlig.
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå