Mandag formiddag møtte Hovedrussestyret i Trondheim (HiT) politiet for å prate om arrangementer og russeknuter for årets russ. Der var begge partene enige om å fjerne knutene som oppfordrer mest til hemningsløs drikking og skummel adferd i trafikken.

- Vi har fjernet Åge Aleksandersen-knuten og knuten hvor man sitter i en rundkjøring og drikker hvis noen tuter på dem, sier russepresident Leik Nygaard.

En knute for et stikk

I stedet for disse knutene, har de bestemt seg for å rette fokuset på vaksinen for hjernehinnebetennelse.

- Vi har bestemt oss for å lage en knute for vaksinen. Dersom de tar vaksinen, får de noe i russelua for det, forteller Nygaard.

Visepresident Kristine Nakstad sier at de ikke ønsker å være en partybrems, men at det ikke er meningen at russetiden skal handle om mengder av alkohol og festing hele tiden.

- Det er jo noe sosialt der alle skal være sammen, og ikke minst en tid vi skal huske. Det blir jo drikking uansett, men vi trenger ikke å oppfordre til mer enn hva det allerede er, sier hun.

Sex selger

Russestyret er enige i at de mest attraktive knutene omhandler sex.

- Det er det ingen tvil om. Det er de som blir tatt opp i hver samtale om knutene, som kongla, for eksempel, sier Nygaard.

Nakstad tror også at knuten der man ligger over i hagen til en lærer vil bli en suksess blant både elever og lærere.

- Noen lærere mener at russetida er det verste som finnes, mens andre synes det er kjempemorsomt. Noen lærere synes at dette er litt stas, forteller hun.

De er alle enige om at russeknuta der du besøker barneavdelingen på sykehuset og gir russekort vil være en knute mange vil gjøre.

- I år tenker vi å endre på den slik at alle på skolene kan gi russekortene til en av oss fra HiT, så drar vi dit og overrekker kortene. Det er for å unngå smittefarer og slike ting, forklarer Nygaard.

De tror også at bøssebæringa for kreftaksjonen vil være en hit. I fjor samlet russen inn et rekordbeløp for innsamlingsaksjonen Krafttak mot kreft. Nå får de også en minibøsse i russelua dersom de er med på innsamlingen.

- På skolen min har jeg sagt i fra om at det ikke bare er for en god sak, du får også en knute for det. Vi prøver å pushe russen på dette, forteller websjef i HiT, Øystein Rødsjø.

Russepresidenten tror russen har blitt mindre opptatt av knutene de siste årene. Mye av dette har med at de har sluttet å gå med russelua å gjøre. Visepresidenten sier seg enig, og tror heller det er noe man gjør hvis man kommer på det.

- Det er nok heller det at det er en ting man kan gjøre med vennene sine. Det blir en morsom ting man kan gjøre, selv om ingen egentlig bryr seg så mye om det.

Givende samarbeid

Alle tre er enige i at samarbeidet med politiet og brannvesen har gått knirkefritt så langt.

- Det har vært utelukkende positivt. De har forståelse for hva vi ønsker med russetida, samtidig har de en pekefinger på alt, slik at vi ikke mister det på veien, sier Nygaard.

Politiførstebetjent Rolf Morten Øyen er veldig fornøyd med dialogen mellom politiet og russestyret, og tror samarbeidet kan bli med å redusere farerisikoen for russen når mai kommer. Det viktigste for politiet er å redusere skadepotensialet, spesielt ved adferd i trafikken og alkoholmengde.

- Så russeknuten hvor man sitter i en rundkjøring og drikker når noen tuter, utgår. Den utgjør en risiko for flere enn bare russen også, sier Øyen.

- Jeg synes vi skal slutte å oppfordre til den knuta. Det er så fort gjort å snuble, og plutselig sier det pang, sier Rødsjø.

- Enig. Selv om det ikke er en knute nå, er det fortsatt noe folk gjør, fortsetter Nygaard.

- Det har på en måte blitt en tradisjon, legger Rødsjø til.

Ingen ny kjernekar

I fjor gjorde KRIPOS suksess med kampanjen Kjernekar. I år har ikke politiet planer om å lage en ny kampanje, de velger heller å videreføre kampanjen lokalt.

- Kampanjen videreføres fordi prinsippene og resultatene er meget gode. I år har vi en visjon om å redusere hemningsløs drikking og oppfordre til bevissthet. Klarer vi å holde fokus på dette, slik at vi passer på hverandre, da er vi i politiet veldig fornøyd, forteller Øyen.

Øyen tror at samarbeidet mellom politiet og HiT vil gjøre russetiden til en god tid for alle.

- Ingen alvorlige ulykker og hendelser i fjor gjør at vi også i år har et håp om dette. Samarbeidet bidrar til risikoforståelse og høyner bevisstheten til hver enkelt russ, da Hovedrussestyret spiller inn våre råd til de lokale skolene. De må huske på at lover og regler gjelder for russen også, sier politiførstebetjenten.

- Det er litt cheesy, men det er ikke rusetida, det er russetida, sier Rødsjø.