Studenter på boligjakt forsøkt svindlet

- 4100 kroner for 85 kvadratmeter på Solsiden. Jackpot, tenkte jeg.

  Foto: FAKSIMILE/PRIVAT

Saken oppdateres.

Oda Karoline Vimo fra Bærum er vordende trondheimsstudent. 21-åringen er på boligjakt i Stiftsstaden og trodde hun hadde gullfuglen i sikte da hun oppdaget en leilighet på Solsiden til kun 4100 kroner i månedsleie. 85 kvadratmeter og fullt møblert.

- Tjooho, jackpot! tenkte jeg. Samtidig syntes jeg det var litt rart.

Krever bilde, adresse og kontonummer

Likevel gikk bærumsjenta inn i maildialog med utleier - en engelsktalende kvinne som hevdet hun hadde arvet leiligheten. Ettersom hun ikke kunne få «en rettferdig pris» grunnet finanskrisen hadde hun nå bestemt seg for å leie ut i stedet.

I og med at hun ikke bodde i Norge måtte dette gå gjennom et agentbyrå ved navn Royal Abroad Immo-Rentals Agency.

Når adressa.no sjekker opp utleieren viser det seg at hun tilsynelatende har arvet leiligheter av sin avdøde far flere steder i verden. Disse leier hun nå ut fordi hun grunnet finanskrisen ikke greier å få en rettferdig pris på noen av leilighetene. Prisene er svært hyggelige. Det eneste utleieren krever er et bilde av deg slik at dere kan bli «litt bedre kjent».

Ja, og så ønsker hun også din fulle og hele adresse, navn og alder. Hun vil også vite hvor mange måneder du har mulighet til å betale i forskudd. Det er jo bare rett og rimelig ettersom hun ikke krever depositum.

Kredittkortnummeret, det ber hun ikke om før avtalen er så godt som bokslagt.

- Mistenkelig

- Etter at jeg hadde sendt et par mailer med henne kom det et svar som tilsynelatende var en fellesmail. Der sto det at hun kunne sørge for at den hun valgte kunne få nøklene i løpet av to dager. Det selskapet som ordnet papirarbeidet var fra England og het Royal Abroad Immo-Rentals Agency.

Vimo googlet dette agentbyrået uten å bli særlig klokere av dette. Det eneste treffet man får er relatert til samme utleier.

- Moren min sa dette var mistenkelig og jeg var for så vidt enig. Likevel ville jeg se hvor det gikk.

21-åringen brøt imidlertid kontakten da utleieren ba om bilde og opplysninger.

- Jeg varslet politiet om svindelforsøket. De fortalte at de hadde blitt kontaktet av andre som hadde blitt forsøkt svindlet av samme person. Da hadde hun bedt om kontonummer til slutt.

Annonsen for leiligheten på Solsiden er nå fjernet.

- Få med at jeg fortsatt er på utkikk etter hybel, skyter Vimo inn.

Advarer mot «jackpottilbud»

Studentbolighjelpa,som er et tiltak i regi av StudiebyEN for å hjelpe studenter med å finne bolig i Trondheim, advarer mot å falle blindt for «jackpottilbud».

- I tillegg til at noen forsøker seg på svindel ser vi at svært mange utleiere krever både ulovlige og tvilsomme gebyrer i forbindelse med for eksempel utflytting, sier Marit Arnesen Begendahl i Studentbolighjelpa.

Studentbolighjelpa har samlet nyttige tips for den som leter etter studentbolig i Trondheim. Se dem her.

Det har ikke lyktes adressa.no å komme i kontakt med talspersoner for hybel.no lørdag.

Selv om annonsen er fjernet fra nettet tror Studentbolighjelpa at et stort antall studenter har rukket å se annonsen før misbruket ble rapportert.

- Vi regner det også som usannsynlig at dette er et isolert enkelttilfelle og vil holde øynene åpne for lignende annonser i framtida. Vi ser svært alvorlig på dette tilfellet. Presset i boligmarkedet er svært høyt for tiden, og det er mange studenter som er på boligjakt nå uten mye erfaring med boligmarkedet, sier Sverre Midthjell i Stundentbolighjelpa.

Han tror enkelte av disse begynner å bli desperate i sin boligjakt og frykter at de kan være lette offer for svindlere.

 
    
      (Foto: FAKSIMILE/PRIVAT)

  Foto: FAKSIMILE/PRIVAT

 
    
      (Foto: FAKSIMILE/PRIVAT)

  Foto: FAKSIMILE/PRIVAT

 
    
      (Foto: FAKSIMILE/PRIVAT)

  Foto: FAKSIMILE/PRIVAT

På forsiden nå