Færre fra utlandet vil til NTNU

... men fortsatt er det kun Universitetet i Oslo som har flere utlendinger.

  Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

Etter den voldsomme pågangen i fjor har trykket fra utenlandske studenter som vil til NTNU gått noe ned. Tre uker før fristen har nærmere 9 500 meldt interesse for masterstudier fra høsten, skriver Universitetsavisa.

Det er 1 500 færre enn for ett år siden på denne tiden, men fristen for førsterundesøknader løper ut først 1. februar.

Jevnt oppover

Tallet på utenlandske søkere til høyere grads studier har gått jevnt oppover de siste årene, men gjorde et kraftig byks oppover fra 2010 til i fjor. Ved NTNU steg antallet førsterundesøkere med rundt 4 000 på ett år.

En viktig forklaring var at Sverige fulgte etter i rekken av land som innførte studieavgift for internasjonale studenter. Norge er nå det eneste landet som fortsatt holder fast på gratisprinsippet.

Ifølge tall fra Database for statistikk over høyere utdanning (DBH), er det i dag nærmere 10 900 utenlandske studenter ved norske universiteter.

Nest flest i Trondheim

Det er 31 prosent flere sammenliknet med 2005. Ved NTNU er det for tiden 2 300 utenlandske studenter på høyere grads studier. Det er 72 prosent fler enn for seks år siden, og etter Universitetet i Oslo (3 578) har NTNU flest studenter fra utlandet.

Universitetet i Bergen er det eneste av landets universiteter som har en nedgang i antallet registrerte utenlandske studenter. Fra 2005 er fallet på 7 prosent, til 1 549.

 
        
            (Foto: Morten Antonsen)

  Foto: Morten Antonsen

På forsiden nå