Årets trønder 2018:

Over 22 000 stemte på Årets trønder

Fredag kveld avsløres vinneren i Olavshallen i Trondheim.

Kandidatene: Mia Landsem, Marit Bjørgen, Heidi Bjerkan, trioen Mads Bones, Olve Løseth og Kyrre Havdal eller Håkon Bleken blir Årets trønder. 

Saken oppdateres.

Cirka klokken 19.45 i kveld kan du se prisutdelingen direkte fra Olavshallen på adressa.no og nrk.no/trondelag.

Det har kommet inn over 22 000 stemmer på de fem finalistene til Årets trønder. I fjor var det totalt 11 534 som stemte på kandidatene til hedersprisen.

- Vi har hatt rekordstor oppslutning om avstemningen i år. Det er veldig gledelig, sier prosjektleder Linda Bjørgan i NRK Trøndelag.

Under avstemningen, som var åpen fra 21. desember til midnatt 31. desember, kunne du stemme én gang per dag fra samme enhet (pc, mobil, nettbrett og så videre).

De fem finalistene er kunstner Håkon Bleken, restaurantgründer Heidi Bjerkan, langrennsløper Marit Bjørgen, foredragsholder og datadetektiv Mia Landsem og scene- og sangtrioen Mads Bones, Kyrre Havdal og Olve Løseth.

Årets jury består av Tone Sofie Aglen, juryleder og politisk redaktør i Adresseavisen, Elisabeth Egseth Hansen, teatersjef ved Trøndelag Teater, Tord Lien, regiondirektør NHO Trøndelag, Morten Hegseth Riiber, VGTV-journalist, Guri Hetland, idrettsleder og tidligere langrennsløper og Bjørn Tore Grøtte, kanalsjef i NRK P1.

I fjor var det håndballtrener Christian Berge som mottok prisen.

Fredag kveld blir Årets trønder 2018 kunngjort fra scenen i Olavshallen, under Adresseavisen og TSOs nyttårskonsert. Resultatet blir også kjent på adressa.no og nrk.no/trøndelag, som følger konserten og utdelingen.

Dette er årets finalister, med juryens begrunnelse:

Kandidat 1:

Håkon Bleken. 

Håkon Bleken

Håkon Bleken runder 90 år i 2019. Høstens utstilling på Henie Onstad-senteret, «Do Not Go Gentle», er en omfattende mønstring som tar oss helt fra studietiden på 50-tallet og helt frem til i dag, og har fått strålende kritikker. Han er en «surpomp, angrende synder og vidunderolding!» skrev en av forslagsstillerne. Alderen til tross, Bleken har fremdeles sine meningers mot. Hans ytringer blir ikke omfavnet av alle, men de skaper debatt og engasjement.

Kandidat 1: Håkon Bleken

LES INTERVJUET: En uredd bypatriot? En sjikanøs debattant? Eller en genial kunstner? Meningene er mange om Håkon Bleken, som snart fyller 90 år.

Kandidat 2:

Heidi Bjerkan. 

Heidi Bjerkan

Heidi Bjerkan har gjennom tiår løftet tilbudet til sultne trøndere. Hun har bygd opp restaurant Credo til å bli en stjernerestaurant av internasjonal kvalitet og bruker råvarer fra regionen Trøndelag. I tillegg har Heidi lært opp flere kokker som i dag jobber på andre restauranter som hever kvaliteten på restauranttilbudet i byen. Vi blir ikke overrasket om Trøndelags første Michelin-stjerne havner på Lilleby.

Årets trønder: Kandidat 2

LES INTERVJUET: En kompromissløs kjøkkenkunstner gjør at matentusiaster valfarter til en gammel verkstedhall i Trondheim.

Kandidat 3:

Mads Bones, Olve Løseth og Kyrre Havdal. 

Mads Bones, Kyrre Havdal og Olve Løseth

Mads Bones, Kyrre Havdal og Olve Løseth – trioen har de siste årene hatt suksess med flere utsolgte og kritikerroste oppsettinger. De har vitalisert Trøndelag Teater og truffet et nytt publikum, som tidligere ikke så på teateret som «sin» arena. I tillegg har de brakt noe nytt inn i spel-verdenen med «Slaget på Testiklestad», som i år ble sett av flere enn Slaget på Stiklestad. Og som ikke det er nok sto de i sommer for årets triveligste sang, da «Trønder» ble lansert i forbindelse med fylkessammenslåingen.

Årets trønder: Kandidat 3

LES INTERVJUET: Noen liker dem best når de lager varm familieunderholdning. Andre foretrekker når de kverner ut grovkornet voksenhumor. Men alle likte låten som fylkeskommunen hadde bestilt.

Kandidat 4:

Mia Landsem. 

Mia Landsem

Mia Landsem kjemper mot hevnporno, mobbing, utpressing og urett mot mennesker, samtidig deler hun kunnskap. Kunnskapen bevisstgjør oss alle. Dette er like aktuelt for ungdom som for foreldregenerasjonen. Formidlingsevne og tydelig språk gjør at hun når foreldre og ikke minst ungdommene. Hun gjør en viktig samfunnsoppgave, og for mange ungdommer er hun redningen.

Årets trønder: Kandidat 4

LES OGSÅ: Mia Landsem har blitt en frontfigur i kampen mot ulovlig spredning av nakenbilder. Det har sin pris.

Kandidat 5:

Marit Bjørgen. 

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen ble i februar tidenes vinterolympier, og la opp like etterpå. Hun har gjennom mange år vært en strålende ambassadør for Trøndelag og skisporten. Hun har vist hvordan en kan komme tilbake på pallen med hardt arbeid over tid, og ikke minst har hun vist hvordan en ekte lagspiller tar vare på og løfter sine lagvenninner. Hun er et ekte forbilde, både i og utenfor løypa.

Årets trønder: Kandidat 5

LES OGSÅ: Sist vinter ble hun historisk. I sommer rammet tragedien. Nå venter et nytt liv for Marit Bjørgen.

På forsiden nå