Foto: ILLUTSTRASJON / ANN-INGER BORSTAD

1 Her er gutterommet til han som meldte forfall og åpnet for sølv til en annen. Stedet har vært representert i den øverste fotballeliten En som har vært bonde her har hatt to verdensrekorder. Vegetaren som ikke ville protestere seg til sølv, kommer herfra.

2 Hun som nå er genierklært, han med pølsene, han som var hatet nesten mer enn noen andre, han som ikke tror på klimaforskning, og hun som i fjor ble nr. 3 i en konkurranse med navnet til en komponist mest kjent for noe med dusinet fullt, kommer alle fra denne kommunen.

3 Noen har, noen har ikke, og de som er kommet til denne kommunen hører til den siste gruppen. De kommer opprinnelig fra et område med samme navn som et uttrykk i flere svenske salmer: din nåd, din kraft. Noe ser ut til aldri å ta slutt. Her var han som satt over 40 år i kommunestyret og var ordfører i over 30 av dem.

4 Pedersen blir i august feiret på dette stedet, dit han kom som 3-åring. En amerikansk arkitekt har tegnet et høyt, meget særegent senter, men ikke alle er like begeistret for markeringen. Pedersen innledet en serie der nordmenn tre år på rad fikk en høythengende internasjonal pris.

5 En tema-håndbok kårer en installasjon i denne grensekommunen som et av tre norske uttrykk som er kommet med på en liste over de viktigste i verden av denne typen. Kommunen er også kåret til Norges mest kreative på et viktig område. Kommunen er i angrep der det før var forsvar. Hun som ble oppdaget under en flukt og senere ble sjef for en institusjon som nå har fått bedre lokaler, er født her.

6 På dette tettstedet med rundt 1000 innbyggere har det i siste tiår på sommerstid vært kvalitetsspill på en internasjonal festival. Her ligger et av landets største anlegg for fjerning av ryggrad og ben, og til nå har stedet hatt to daglige besøk av Hurtigruten. Det ligger i et kjent område med seks kommuner, og i nærheten ligger politisk sprengstoff som kan eksplodere når som helst.

7 En multikunstner som mange husker fra åpningen av en stor idrettsfest, ble syv år etter sin død hedret med en kunstnerbolig på dette stedet, med kongelig nærvær. Han har fått Nordisk Råds litteraturpris. Her ble han født som ble berømt for sin innsats i et livsviktig løp, mange mener han er tidenes utøver i en sport. I kommunen der stedet ligger, er det et spesielt punkt.

8 Han som hjalp til da en engel sloss mot en ond engel, er opphavet til denne byens navn. Hans dag, den 29. i en måned, var lenge norsk helligdag. Både Ottar og Tore var her. Byen ligger ved en elvemunning, norske skip var på plyndringstokt her, en spesiell byttehandel med Norge betydde mye, og det har gått rutebåt til en norsk by.

9 En 20 år gammel film som stiller spørsmål om Bibelens budskap er blitt kommersialisert, har denne byens navn i tittelen. Byen ligger der to elver flyter sammen, og den er nest største by som bruker et språk som stammer fra et annet land. Han med blomster for føreren og slavenes energi er født her. Ved et sommer-OL tok Norge 1 gull og 1 sølv.

10 En meget populær familieserie ble vist på norsk tv fra midten av 70-tallet. Den var basert på bøker av en forfatter som var født i denne staten, der to tredeler av innbyggerne på et tidspunkt var av norsk opprinnelse. En av dem skrev et kjent verk om å kjøpe varer mer for å vise seg frem enn for et behov. Herfra kom også utbryteren og han som skremte mange lyttere.

De neste etappene kommer mandag, tirsdag og onsdag.

Hovedpremien på 5 000 kroner går til en som har alle svarene (på alle de fire etappene) riktig. Etappepremiene er på 1000 kroner.

Send svarene på e-post til paaskereisen@adresseavisen.no, eller du kan sende svarskjemaet du finner i Adresseavisens papirutgave.

Postadressen er Adresseavisen, 7003 Trondheim. Merk konvolutten «Påskereisen».

Foto: ILLUSTRASJON / ANN-INGER BORSTAD