- Dette kan bli ille

Monsterorkan kan treffe Florida med full kraft

USA kan stå overfor en ny orkankatastrofe bare to uker etter at den tropiske orkanen Harvey traff Texas.

Saken oppdateres.

Ferske datamodeller fra natt til mandag viser at den tropiske orkanen Irma kan treffe det sørlige Florida med full kraft natt til mandag i neste uke.

Få de siste værnyhetene: Gjør som 19 400  andre - følg VærAdressa på Facebook

Følg VærTorsten på Twitter

Økt fare for «verste fall»-scenario

Flere orkaneksperter skriver at  de nye datamodellene øker faren for et «verste-fall» scenario.

- Dette kan bli ille, skriver meteorologen Mike Bettes, The Weather Channel, på Twitter.

Irma befant seg mandag morgen norsk tid omlag 1000 kilometer øst for øygruppen Leewardøyene i det østlige Karibien, og beveger seg vest-sørvestover med en fart av 22 kilometer i timen.

Det nasjonale orkansenteret i Miami i Florida skriver i sin siste oppdateering at Irma har en vindstyrke på 185 kilometer i timen.

LES OGSÅ: 14 steder over 20 grader søndag

Les også: Kulderekord på Røros

Vil øke i styrke de neste dagene

Det er ventet at orkanen vil øke betydelig i styrke de neste dagene til nærmere 250 kilometer i timen.

Datamodellene viser at Irma langsomt vil dreie fra en sørvestlig kurs til en mer nordvestlig retning som vil føre orkanen like nord for Puerto Rico, Den dominikanske republikk og Haiti på sin kurs vestover.

LES OGSÅ: Dette høytrykket gir en fantastisk start på september

«Kraftig og farlig» orkan

Dersom de ferskeste prognosene stemmer, vil Irma ramme både Bahamas og det sørøstlige Florida mot slutten av uken.

Det amerikanske orkansenteret beskriver i sin siste oppdatering Irma som en «kraftig og farlig» orkan.

LES OGSÅ: En månedsnedbør på to døgn i Hemne i helgen

Henter energi fra varmt havvann

Tropiske orkaner henter energi fra varmt havvann. Jo varmere havvannet er, dess mer vil orkanen øke i styrke.

Meteorologen Bob Henson fra Weather Underground skriver på bloggen Category 6 at Irma vil passere havområder øst for Bahamas hvor havtemperaturen ligger rundt 29 grader, en halv grad over det normale for årstiden.

Det mest foruroligende er likevel at det varme havvannet strekker seg langt ned i havdypet, noe som gjør det mulig for Irma å hente store ,mengder energi. Noe lignende skjedde med orkanen Harvey før den traff land i Texas,  noe som førte til en betydelig økning i vindstyrken før Harvey, skriver Henson.

LES OGSÅ: Ny nedbørrekord for august i Åfjord

Utelukker ikke vinder på over 250 km/t

Flere amerikanske orkaneksperter utelukker ikke at Irma kan komme opp i kategori 5, den aller sterkeste orkankategorien, med vinder på over 250 kilometer i timen.

For 25 år siden, passerte orkanen Andrew tvers over Bahamas og Florida i midten av august 1992 med vinder på nærmere 280 kilometer i timen.

65 mennesker mistet livet og det ble gjort skader for 1855 milliarder kroner. Andrew, som er den kraftigste orkanen som noen har truffet Florida, var helt fram til orkanen Katarina i 2005, den mest kostbare orkanen som har truffet USA.

LES OGSÅ: Rekordstore mengder med nedbør i Nord-Trøndelag

Fortsatt usikker kurs

Ifølge The Weather Channel er det særlig to forhold som vil avgjøre den endelige kursen for Irma de neste dagene, posisjonen til et kraftig høytrykk i Atlanterhavet og hvor langt sør en buktning på jetstrømmen over det østlige USA vil strekke seg.

Datamodellene har de siste dagene trukket hovedbanen til Irma stadig lenger sørvest.

Selv om de siste datamodellene ser ut til å samle seg om at Irma vil treffe land i Florida, er det fortsatt usikkerhet knyttet til den endelige kursen.

LES OGSÅ: Lengste varmebølge i Trondheim på 20 år

LES OGSÅ:40 mennesker evakuert etter oversvømmelse på Kvål

Modeller. Datamodellene produserer hver gang nye modeller når nye værdata mates inn i datamaskinene, totalt 51 ulike modeller. Kartet viser en «spredningsmodell» med ulike scenarioer for kursen til Irma. Et flertall av modellene viser at Irma kommer til å treffe Florida. Den hvite streken er et gjennomsnitt av alle modellene.
      (Foto: Kart: weatherunderground.com)

Modeller. Datamodellene produserer hver gang nye modeller når nye værdata mates inn i datamaskinene, totalt 51 ulike modeller. Kartet viser en «spredningsmodell» med ulike scenarioer for kursen til Irma. Et flertall av modellene viser at Irma kommer til å treffe Florida. Den hvite streken er et gjennomsnitt av alle modellene.Foto: Kart: weatherunderground.com

Trolig kurs. Kartet viser den mest sannsynlige kursen for den tropiske orkanen Irma de neste dagene.
      (Foto: Kart: weatherunderground.com)

Trolig kurs. Kartet viser den mest sannsynlige kursen for den tropiske orkanen Irma de neste dagene.Foto: Kart: weatherunderground.com

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå