Varsler ekstrem spredning av bjørkepollen i Trøndelag fredag

Voldsom vårvarme har satt i gang spredningen av bjørkepollen i Trøndelag allerede den siste uka av april, over en uke tidligere enn normalt.

Pollen: Når bjørka spretter er sommeren rett rundt hjørnet. Men den kan også være plagsom for dem som sliter med pollenallergi.  Foto: Foto: LEIF ARNE HOLME

Saken oppdateres.

- Vanligvis er spredningen av bjørkepollen på det kraftigste rundt 3. mai. I år skjer det i slutten av april, forteller seniorforsker Hallvard Ramfjord ved Norges Astma- og Allergiforbund.

Den siste uken har det vært temperaturer på over 20 grader i store deler av landsdelen, noe som har satt fart på spredningen av bjørkepollen.

- Enorme pollenmengder i lufta fredag

- Den sterke varmen de siste dagene gir seg nå utslag i enorme pollenmengder i lufta. Våre prognoser viser at det fredag vil være mer enn 1000 pollenkorn per kubikkmeter luft. Grensen mellom kraftig, slik det har vært onsdag og torsdag, og ekstrem, går på 1000. Det varme været gjør at det blir spredt pollen om natta, forteller Ramfjord.

Ekstra mange rakler etter fjorårets varme sommer

Dessverre for pollenallergikerne er ikke dette den eneste dårlige nyheten for årets pollensesong.

- Fjorårets varme sensommer økte muligheter for ekstra mange nye rakler på bjørketrærne, noe som gir i år gir seg utslag i en enda større mengde i pollen i lufta enn i et normalår, forteller Ramfjord.

Varselet om ekstreme mengder bjørkepollen i lufta gjelder foreløpige kystnære strøk og lavlandet. Grensen for pollenspredningen går videre til høyere strøk lenger ut på våren når blomstringen begynner også der.

- Bare regn kan dempe spredningen

Utenom medisiner, er det bare en ting som kan dempe virkningen av bjørkepollen for allergikere.

- Spredningen kommer til å fortsette så lenge det ikke kommer regn. Vanligvis varer spredningen i tre uker i år med lite eller ingen nedbør. Uten regn vil årets sesong vare til et langt stykke ut i mai, sier seniorforskeren.

Varslene viser regn fra midten av neste uke

De siste oppdaterte varslene fra Meteorologisk institutt viser en god del nedbør i landsdelen i neste uke fra onsdag ettermiddag.

Hvis varslene stemmer, kan det bety en ekstrem, men samtidig kort sesong for alle allergikere.

- Regnet vil sette en effektiv stopper for spredningen. Da er sesongen over, påpeker Ramfjord.På forsiden nå