29. mai 2014: Knallvær og varmebølge. 4. juni 2015: seks grader og regn

Den første sommeruka i fjor var ganske annerledes enn i år.

Sol og varme ved Haukvannet 29. mai 2014, mens det er seks grader og regn ett år og seks dager senere.Foto: Montasje:MORTEN ANTONSEN/GLEN MUSK

Saken oppdateres.

Har du følelsen av at været i fjor var mye bedre enn sommeren i år har vært hittil? Det er ikke bare en følelse.

Slutten av mai og begynnelsen av juni i fjor var preget av sol, varme og trøndere som spiste is, spilte fotball, badet og solte seg på Marinen.

Varmebølge i fjor

På Haukvannet i Trondheim spilte barn og ungdommer sandvolleyball i sommerklær 29. mai i fjor. 4. juni i år har elever fra kokk og servitør-linja ved Byåsen videregående skole grilldag ved vannet, men må nøye seg med seks grader og regn.

Adresseavisens fotoarkiv viser studenter som leser til eksamen på Marinen i shorts og bikini, varme sommerkvelder med flotte solnedganger og barn som bader i strålende sol på Øysand allerede Kristi Himmelfartsdag, 29. mai.

«Godværsnyhetene står nærmest i kø i landsdelen denne forsommeren. Ikke nok med varmebølgen sist uke og knallværet denne uken. Nå viser prognosene for første halvdel av juni en fantastisk start på den første sommermåneden!» skrev adressa.nos værreporter Torsten Hanssen 28. mai 2014.

- En trasig og kald vår

Kontrasten føles desto større til dagens kjølige og våte junidag i Midt-Norge.

- Ja, det kan du si! Generelt er det kaldere enn normalen, og i mai har det kommet mye mer nedbør enn normalt. Det har vært en trasig og kald vår. Det skyldes ikke bare at vi ble godt vant i fjor, sier Ida Marie Solbrekke, vakthavende meteorolog ved Vérvarslinga på Vestlandet, til adressa.no torsdag 4. juni 2015.

- Vi ser vel ingen umiddelbar og langvarig bedring. Det blir litt bedre fredag ettermiddag, men det blir på'n igjen med lavtrykk lørdag. Lavtrykket har riktignok med seg en del varm luft, men det er forbigående, sier Solbrekke.

Sent modne jordbær

2. juni 2014 skrev adressa.no at «Sommerens første langvarige varmebølge i Trøndelag ser ut til å vare til midt i neste uke».

Vi kunne også lese at trønderske jordbær var rekordtidlig modne i fjor: allerede i slutten av juni kunne de spises.

Situasjonen er en annen i år. Jordbærbønder på Frosta og Byneset mener at trønderbæra kommer én måned senere enn i fjor.

LES MER: - Venter du på trønderbæra? Da må du vente lenge.

8. juni 2014 var det slutt på godværet, og det ble meldt om regn i noen dager. Men sett i ettertid ble denne perioden kortvarig.

Trøndelagsfylkene hadde nemlig en uvanlig varm vår i 2014, med flere dager over 25 grader både i mai og juni.

Og som mange av oss sikkert husker, ble dette begynnelsen på en svært varm og fin sommer i Midt-Norge.

LES OGSÅ: Juli 2014 ble tidenes varmeste

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå