Temperaturhopp gir fare for oversvømmelser

Et temperaturhopp på nærmere ti grader vil føre til en kraftig snøsmelting og fare for oversvømmelser i Trøndelag i morgen.

Saken oppdateres.

De ferskeste prognosene for morgendagen fra Meteorologisk institutt viser at temperaturen vil stige betydelig fra i underkant av null grader først på natten til syv-åtte grader i løpet av dagen. Det blir plussgrader fra morgenen av.

For hver grad temperaturen stiger, øker snøsmeltingen. En anerkjent tommelfingerregel er at for hver grad temperaturen stiger over null grader utgjør en snøsmelting på fem millimeter i døgnet.

Snøsmelting gir 30 millimeter vann

En beregning adressa.no har gjort viser at temperaturstigningen i morgen utgjør nærmere 30 millimeter nedbør i lavlandet. Med sluk og avløp som er tilstoppet av snø og is vil det meget raskt oppstå store vanndammer og oversvømmelser.

Årsaken til temperaturhoppet er et lavtrykk sør for Island som transporterer milde luftmasser inn over Trøndelag sør -og sørøsttfra.

Prognosene viser temperaturene opp mot ti grader på de mildeste stedene.

De milde luftmassene bringer med seg nedbør. Nedbøren kommer først som snø, men går over til sludd og regn i løpet av morgenen og formiddagen i områdene sør for Namdalen.

- Regnet brer seg langsomt nordover. Jo lenger nord, dess lengre tid vil det ta før det slutter å snø og begynner å regne. Lengst nord blir det snø hele dagen, forteller vakthavende meteorolog Mette Skjerdal ved Meteorologisk institutt i Bergen til adressa.no

20 – 25 millimeter nedbør i Namdalen

Nedbørprognosene viser mellom 20 og 25 millimeter nedbør lengst nord for Namdalen, 15 til 20 millimeter på Fosen og under ti millimeter sør for Trondheimsfjorden.

Fortsatt mildt vær hele fredagen, også om natten, vil setter ytterligere fart på snøsmeltingen. Også lørdag er det varslet plussgrader store deler av døgnet.

Fredag vil det gå regnbyger, mens det kan komme litt regn av og til på lørdag. Også søndag og mandag er det litt nedbør i varslene. I høyere strøk kommer nedbøren som sludd og snø.

Solperioder neste uke

Neste uke byr på skiftende vær med både nedbør, skyet oppholdsvær og perioder med sol. Særlig onsdag, fredag og søndag er det godt håp om sol.

Lettere vær gir nattefrost de fleste netter, men temperaturen i lavlandet ser ikke ut til å synker mer enn to-tre grader under frysepunktet.

Fantastisk vårvær i månedsskiftet

På dagtid blir det fem til åtte plussgrader i hele neste uke. Foreløpige varsler for månedsskiftet mars/april viser et fantastisk vårvær med sol fra nærmest skyfri himmel og temperaturer rundt ti grader.

15 dagersvarselet

Her er varselet for de neste 15 dagene (prognosene fra og med 26. mars er usikre):

I dag: Sørøstlig stiv kuling utsatte steder, dreiende østlig, mot kvelden bris sør for Trondheimsfjorden. Litt snø sør for Trondheimsfjorden og i grensetraktene, ellers opphold og perioder med sol. – 2 til + 3 grader.

I morgen: Sørøstlig bris, stiv og kan hende sterk kuling utsatte steder, sent om kvelden dreiende sørvest. Snø, om formiddagen overgang til regn, først sør for Trondheimsfjorden, fortsatt snø nord for Namdalen. Betydelig varmere, særlig på dagtid. 0 – 10 grader.

Fredag 21. mars: Sørvestlig bris, sterk kuling på kysten. Regnbyger, særlig i ytre strøk. Snø i høyden. Minkende vind og stort sett oppholdsvær om kvelden. Uendret temperatur om natten, litt lavere dagtemperatur. 0 – 9 grader.

Lørdag 22. mars: Bris for det meste mellom sør og vest, kuling utsatte steder. Nedbør av og til, som regn i lavere strøk, for øvrig sludd og snø. Litt lavere temperatur om natten, uendret dagtemperatur. – 2 til + 9 grader.

Søndag 23. mars: Bris av skiftende retning, perioder med kuling utsatte steder. Nedbør av og til, som regn i lavere strøk, for øvrig sludd og snø. Litt høyere temperatur om natten, litt lavere dagtemperatur. – 1 til + 8 grader.

Mandag 24. mars: Vind av skiftende retning. Nedbør av og til. Litt lavere temperatur. – 2 til + 6 grader.

Tirsdag 25. mars: For det meste vind omkring sørvest. Nedbør av og til. Litt stigende temperatur. – 1 til + 8 grader.

Onsdag 26. mars: Sørlig vind. Delvis skyet oppholdsvær. Perioder med sol. – 1 til + 8 grader.

Torsdag 27. mars: Sør-sørøstlig vind. Skyet. 1 – 8 grader.

Fredag 28. mars: Sørøstlig vind. Delvis skyet oppholdsvær. Perioder med sol. 1 – 8 grader.

Lørdag 29. mars: Skyet. Lokale sluddbyger. Kaldere, særlig på dagtid. 0 – 5 grader.

Søndag 30. mars: For det meste skyet. Litt sol. – 1 til + 6 grader.

Mandag 31. mars: Pent vær. Varmere. 3 – 9 grader.

Tirsdag 1. april: Skiftende skydekke. Lange perioder med sol. 3 – 11 grader.

Onsdag 2. april: Pent vær. 4 – 9 grader.

(Prognosene viser laveste og høyeste temperatur gjennom døgnet)

Kilde: yr.no, Storm Geo og Accu Weather

På forsiden nå