Ferske tall for 2007:

Det åttende varmeste året siden 1850

2007 ble det åttende varmeste året på kloden siden 1850, viser tall fra Climate Research Unit (CRU) ved University of East Anglia.

Saken oppdateres.

Samtlige av de tolv varmeste årene de siste 157 årene har vært registrert siden 1994.

2007 var 0,4 grader varmere enn normaltemperaturen for perioden 1961 til 1990.

Fjoråret begynte rekordvarmt.

Januar ble den nest varmeste måneden som noen gang er registrert med 0,63 grader varmere enn normalt. Rekorden er fra februar 1998 som var 0,75 grader over det normale.

Tidenes varmeste vinter

Store deler av Europa og Nordamerika opplevde tidenes varmeste vinter.

Resten av året ble imidlertid været dominert av La Nina-effekter, som er det motsatte av værfenomenet El Nino. Kaldt overflatevann i den tropiske delen av det østlige Stillehavet påvirker været på deler av kloden.

Climate Research Institute er det tredje vær- og klimasenteret som beregner den globale 2007-temperaturen, skriver det danske meteorologiske institutt.

Fra før har National Climate Data Center (NCDC) i USA beregnet fjoråret til å være det femte varmeste året siden 1850, mens Goddard Institute for Space Studies (NASA/GISS) mener 2007 var det nest varmeste året.

Ulik temperaturberegning

Årsaken er ulik beregning av temperaturer hvor det ikke foreligger målinger, for eksempel deler av Arktis.

Climate Research Institute har utelatt data fra regioner hvor det finnes få eller ingen målinger.

Ved NCDC og NASA/GISS beregner man disse temperaturene ved å bruke data fra omkringliggende regioner.

For Arktis betyr dette at man beregner temperaturer som ligger opptil 1200 kilometer fra nærmeste målestasjon, opplyser klimaforsker Martin Stendel fra Danmarks Klimacenter til dmi.dk

Tallene fra det britiske instituttet legger seg derfor i øvre sjikt i beregningen av den globale gjennomsnittstemperaturen.

De senere årene, hvor det har vært målt svært høye temperaturer i Arktis, har dette økt den beregnede globale gjennomsnittstemperaturen.

2008 kaldere enn fjoråret

Når det gjelder den globale temperaturen i 2008 tror forskerne at det blir kaldere enn fjoråret på grunn av fortsatt La Nina-effekt.

Britiske Met Office UK har sammen med University of East Anglia beregnet den globale temperaturen til 0,37 grader over normalen for perioden 1961 til 1990.

Det betyr at også 2008 vil bli blant de ti varmeste årene som er registrert på kloden siden 1850.

 
På forsiden nå