Hedda Colleen Østvang (23) klaget den kristne hjelpeorganisasjonen Blå Kors inn til Likestillings- og diskrimineringsombudet etter at hun i vår fikk avslag på søknad på å være frivillig aktivitetsleder på sommerleir for vanskeligstilte barn.

I søknaden hadde hun fortalt at hun nylig var blitt mor.

«Du har en artig og variert bakgrunn! Og så er du så heldig å ha blitt mor til en liten datter. Det er viktigere enn å være frivillig ferieleder! Min erfaring er at de to rollene lar seg ikke kombinere», var svaret hun fikk.

Avvist uten undersøkelser

Basert på e-postkorrespondansen mellom Østvang og Blå Kors, har Likestillingsombudet konkludert med at Østvang ble vurdert som uaktuell til stillingen fordi Blå Kors la til grunn at hun skulle ha med seg barnet på sommerleiren.

- Blå Kors forsøkte ikke å undersøke om Østvang faktisk skulle ha med seg barnet på sommerleiren før de avslo hennes søknad, skriver Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

I sin klage påpekte Østvang at antakelsen om at hun skulle ha med seg babyen på jobb, er basert på gammeldagse forestillinger om kjønnsroller.

Østvang forteller at hun slett ikke hadde planer om å ta med sønnen Love (7 mnd) på leir. Love skulle være sammen med sin far, men Østvang ville ha truffet dem flere ganger om dagen i løpet av uken sommerleiren ville vare.

- Det er vanskelig å se for seg at Blå Kors ville antatt det samme dersom jeg var mann, nemlig at en far ville tatt med seg babyen på jobb. Da blir det absurd, sa Østvang til Aftenposten i sommer.

- Direkte diskriminering

Ombudet er enig med Østvang i at det er lite sannsynlig at Blå Kors ville antatt det samme dersom en mann oppga i søknaden at han nylig hadde blitt far.

- En slik forskjellsbehandling anses som direkte diskriminering på grunn av kjønn, konkluderer ombudet.

Ombudet slår fast at Blå Kors handlet i strid med likestillingsloven § 3, som forbyr direkte og indirekte forskjellsbehandling av menn og kvinner.

Blå Kors ikke enig

Gjennom hele klageprosessen har Blå Kors avvist at de brøt likestillingsloven. Blå Kors sier de takket nei til Østvangs søknad fordi det er en interessekonflikt mellom det å ha omsorg for et spedbarn og det å gi full oppmerksomhet til leirdeltakerne. Blå Kors har senere beklaget at de ikke spurte Østvang om hun skulle ha med seg barnet på leir.

Blå Kors har tre ukers frist på å anke saken inn til Likestillings- og diskrimineringsnemnda.

- Vi har ikke endelig bestemt oss for om vi vil klage saken videre, men sannsynligvis ikke, sier direktør Magnar Lie i Blå Kors Øst.

- Betyr det at dere er enig i at dere har diskriminert på bakgrunn av kjønn?

- Vi mener fremdeles ikke at vi har diskriminert, men vi gjorde en saksbehandlingsfeil og tar til etterretning at klager oppfatter det som diskriminering, sier Lie.

Skjerper rutinene

Han sier Blå Kors er opptatt av å lære av denne saken for å unngå å gjøre samme feil i fremtiden.

- For alle våre medarbeidere vil vi nå skjerpe våre rutiner for hvordan vi behandler mennesker, både pasienter og medarbeidere. I våre etiske regler er det et klart forbud mot all diskriminering, sier han.

Blå Kors har invitert Hedda Colleen Østvang til en samtale i neste uke.

- Det gjør vi uavhengig av denne klagebehandlingen. Vi ser henne som en ressurs og vil snakke med henne om eventuelle frivillige oppdrag i organisasjonen, sier Lie.

- Vil ikke bære nag

Østvang er glad for at hun fikk medhold fra LDO.

- Jeg ville vise Blå Kors at det ikke er greit å oppføre seg sånn. Jeg er glad jeg klaget dem inn, og synes avgjørelsen til LDO er riktig, sier hun.

Etter at saken ble publisert på Aftenposten.no, ble Østvang kontaktet av Blå Kors.

- Jeg synes det er litt rart at de ringte og ba om unnskyldning etter at saken sto på trykk i Aftenposten, mens de ikke har vært ydmyke under prosessen med Likestillingsombudet.

Hun har sagt ja til å treffe Blå Kors i et møte, men vet ikke om hun vil være interessert i frivillige oppdrag for dem i fremtiden.

- Men jeg vil ikke gå rundt og bære nag heller, så jeg får se.