Det er ikke sjelden lukten av nybakte brød brer seg i den gamle trevillaen i sentrum av Flekkefjord. Vivian Valente er bevisst på at duftene som fyller huset blir en del av barnas barndomsminner.

- Dufter påvirker hukommelsen, og gjenskaper minner i det vi gjenkjenner dem. Selv har jeg mange gode minner som utløses i alt fra duftene av mat til vårens blomstring. Det handler om å være bevisst det å ta i bruk vår sanselighet, forteller Vivian Valente.

For henne er det slik minnene om besteforeldrene kommer frem. Noe så enkelt som lukten av grønnsåpe gir Vivian fortsatt en trygg følelse. Derfor setter hun selv ut litt ekstra med såpelukt når hun først svinger vaskekosten. Bakingen er noe hun foretar seg av samme grunn.

Les også: Dette er en båt – og et flytende familiehjem

Flyttet spontant

Å flytte tilbake til Flekkefjord var ikke noe Vivian Valente og Trond Magnar Unhammer hadde sett for seg. De innrømmer det gjerne. I grunnen stortrivdes de med storbypulsen Oslo ga dem.

- Vi bodde i leilighet i sentrum og oppdaget etter hvert at vi hadde lyst på litt ro. Barn var heller ikke med i planen. Vi kjøpte huset litt spontant av en venn av familien for 10 år siden da han skulle flytte utenlands. At det har vært en overgang å flytte fra leilighet i hovedstaden til hus i Flekkefjord, er helt sikkert. Savnet etter Oslo er der likevel hele tiden, selv om vi har falt til ro.

De mener de har vært heldige, som har funnet en intim sfære i sentrum av Flekkefjord. Egentlig var eiendommen større, en flott sjøtomt med båtstøer.

Med tiden har det som var en stor hage blitt mindre og byen har fortettet seg. Hva gjør vel det, hagen er stor nok til å være en etterlengtet og frodig forlengelse av oppholdsrommene.

Hagen gir frihet i hverdagen og en avslappet livsstil hjemme. Etter mange år i Oslo sentrum er det noe Vivian kjenner på og verdsetter hver eneste dag.

Les også: Se Synne Skjulstads fargerike hjem – og les om planen bak

Vil ha badekulp

Hagen er langt fra bare til pynt. Stadig er den et åsted for festlige lag. Med mat i fokus. I hagen er også en bok om lokale mattradisjoner blitt til: Mat fra en liten by.

- De gamle trærne bærer uendelig med frukt om sommeren og blomstrer som besatt om våren. En dame pleier å hente pærer og eple herfra. Noen dager senere ligger det kaker innpakket i papir på trammen. Damen er over åtti år, har hatt og stokk. Det er nesten så det er for godt til å være sant, smiler Vivian.

Med gamle hus er det stadig noe å gjøre. Neste prosjekt ut er å bytte ut benkeplaten og erstatte den med betong.

I hagen skal en badstue og en kald kulp bygges og vinduer bør skiftes ut.

- Huset er jo av en viss alder, så vi har prøvd oss litt frem. Noe vi fortsatt gjør. Det er fint å gjøre huset ferdig steg for steg. Glede seg til vi kan ta oss råd til de grepene vi ser for oss. Noe vi burde ha gjort med en gang, var å investere i et ordentlig gulv! Det ville ha spart oss for mye arbeid.

Les også: Råte og mugg stoppet ikke Ole og Nelly fra å bygge opp huset igjen

Byttet gulv

Da Vivian og Trond litt plutselig ble huseiere, brydde de seg lite med gulvet. De hadde en idé om at mørke gulv ble bra og la på et mørkt laminatgulv. Det syntes de ble hverken fint eller bra. Løsningen ble å investere i solide og brede granplanker. Vannbåren varme under gulvet gjør det ekstra godt å gå på.

Planløsningen er uendret selv om rommene nok er ganske annerledes nå enn da. Begge er de opptatt av rom med få forstyrrelser. Lengselen etter ro etter flere år i Oslo sentrum har de også visualisert. Her er det duse farger og materialer som gjelder, helst skal alt være så naturlig som mulig. Godt å være i, godt å ta på.

At hjemmet er uformelt er også viktig for de to. Her hører arvesølvet hverdagen til.

Man skal bruke det gode man har, er blant Vivians gode mantra.

- Vi har arvet mye fint – alt bruker vi til både hverdags og fest. Vi dekker like gjerne opp med sølv og krystall en onsdag som på julaften. Selv om vi fortrekker uhøytidelighet, gjør vi gjerne hverdagen høytidelig og lager til fest!

Lukten av bål

Gode minner utløses også av bildene som hun og Trond har spinket og spart for gjennom flere år. Noen av bildene så de seg ut på forhånd og levde på et minimalt budsjett i månedsvis for å få råd til.

- Hverdagene er det flest av og det trenger ikke skje noe ekstraordinært for at man skal ha det fint. Vi må verne om de små øyeblikkene og de gode deigene, hehe. Rett og slett rope hurra og Bravo oftere.

Bålpannen ute og peisene er stadig i bruk. Det er noe med lukten av bål.

- Bålpannen tennes i forbindelse med matlaging, men også som varmekilde på sene kvelder. Lukten av fyr i peisen setter i gang fortellinger hos oss. Barna er blitt sensitive på lukt. Vi lukter mye på ting i vår familie, grannåler som knekkes, brød som bakes, bål som tennes, bringebær som moses, epler som syltes, sølv som pusses.

Med sommeren hører det med å ta en middagslur i hengekøyen. Lyden fra byen når inn i hagen selv om vinden rasler godt i trekronene. Siden hagen er skjermet, gir det en helt spesiell form for ro likevel.

- Vi har alltid likt lyden av byen på denne måten. Egentlig var det litt som da vi bodde i Oslo i en liten lukket bygård. Hagen må vi gjøre mer med, men vet ikke helt hva. Sikkert er at vi ønsker enda mer dufter inn i huset og har plantet noen sjasminer. Nå må vi bare vente og se, vi håper at de kommer opp!

Les også: Pusset opp for 384 millioner. Bli med inn!

De bor her:

Vivian Valente, sykepleier i akuttmottaket på Flekkefjord sykehus, og Trond Magnar Unhammer, direktør ved stålproduksjonsfirmaet Eramet.

Frida 4,5 år og Herman 8 år.

Valente ga ut matbokprosjektet Mat fra en liten by med lokal mathistorie fra Flekkefjord i 2006, sammen med flere andre.

Arrangerer festival 23. august sammen med barna og noen venner: Miniparken – en kulturfestival for hele familien.

Vivian deler sin kreativitet gjennom Instagram-kontoen Valentevivian.

Vivians brødoppskrift

7 dl vann

20 g gjær

80 g sammalt rug grov

ca.  80 g havregryn

ca. 40 g frø (Chia, sesamfrø og solsikkekjerner)

ca. 500 g hvetemel

1–2 ts salt

Varm opp vannet og rør ut gjæren. Bland sammen resten av ingrediensene og bland det sammen til en litt klissete deig.

Heves én time på et lunt sted. Hell så over i to former og hev videre én time.

Hell over litt havregryn på toppen av brødrene før de stekes.

Stekes på ca. 200 grader i 45–50 min.

Det er fra kjøkkenøya at familiens sosiale liv pulserer fra. Innredning fra Ikea. Foto: Per Erik Jæger
Kjøkkenet er husets med brukte rom, her tilbringer familien mye tid. Rundt kjøkkenøyen er det lett å inkludere gjestene i matlagingen. Veggen er en utstilling i stadig endring med bidrag også fra venner og familie. Foto: Per Erik Jæger
At hjemmet er uformelt, er viktig for både Vivian og Trond Magnar. Sofa og bord fra Bolia. Foto: Per Erik Jæger
Trehuset er rett over 100 år gammelt. Opprinnelig bygget som tjenestebolig til Bernhard Hanssen som var stortingsmann og skipsreder. Tidligere trakk hagen seg ned til fjorden og båtstøene i fjæresteinene. Med fortettelsen av byen har den gamle frukthagen blitt skjermet. Foto: Per Erik Jæger