Leger og offentlige helsemyndigheter bør sette grenser, som de gjør for alkohol, på hvor mye tid barna bruker til å se skjermer, konkluderer et ferskt britisk studie.

Barn under tre år bør holdes borte fra TV, foreslår forskeren videre i sin studie publisert legetidsskriftet Archives of Disease in Childhood, skriver den britiske avisen The Guardian.

Bakgrunnen er en gjennomgang av statistikk over sykdom blant engelske barn, som viser at barnas store forbruk av TV, datamaskiner og dataspill forårsaker utviklingsmessige skader, så vel som langsiktige fysiske skader.

Seks timer foran skjermen

Studien er gjennomført av psykolog Aric Sigman, som også har skrevet en bok om emnet. I gjennomsnitt tilbringer en britisk tenåring seks timer om dagen mens de ser på skjermene hjemme, da er skjermbruk på skolen ikke inkludert. I Nord-Amerika, er det nærmere åtte timer.

Men, sier Sigman, negative effekter på helsen inntrer etter to timer med stillesitting med økte langsiktige risiko for fedme og hjerteproblemer.

For små barn er det hjernens utvikling som kan skades, ifølge Sigman.

- Den kritiske tiden for hjernens vekst er de tre første leveårene. Det er da babyer og små barn trenger å samhandle med sine foreldre, øye for øye, og ikke med en skjerm.

Sigmans konklusjoner er kontroversielle og hans meninger omstridte. Samtidig får han støtte i mange miljøer. Amerikanske helsemyndigheter prioriterer å redusere barns tid foran skjermen til null for de under to år og til to timer for de opp til 18 år.

- Media - både i "forgrunn og bakgrunn" - har potensielt negative effekter og ingen kjente positive effekter for barn under 2 år", sier en veiledning fra American Academy of Pediatrics.  Det kanadiske Paediatric Society sier at  ingen barn skal få lov til å ha TV, datamaskin eller spillkonsoll på soverommet, skriver The Guardian.

Sigman vil sette grensen til tre år og la den stige maksimalt til to timer for de over seksten.

-  Foreldre må unngå skjermer på soverommet, sier han, og være klar over at deres egne seervaner vil påvirke sine barn.

Synes regler kan være bra

Psykolog Yngvild Sørebø Danielsen har gjort en studie om hvilken type livsstilsatferd som er forbundet med fedme hos barn. Hun sier at skjermtid er sentralt både for fedme og livsstilssykdommer. Selv fant hun at mer passivitet foran skjermen henger sammen med økt risiko for diabetes.

- I min studie fant jeg at skjermtid hang sterkere sammen med fare for sukkersyke enn fysisk aktivitet og kosthold. Jeg tenker at kosthold og aktivitet  også er viktig. Barna med fedme hadde mer skjermtid enn de normalvektige. Det finnes også studier fra USA som viser at TV-seing fører til fedme, sier hun til Aftenposten.no.

- Ville det være nyttig om norske myndigheter kom med klare anbefalinger for tid foran skjermene?

- Det er alltid nyttig for dem som skal jobbe med dette. De kan ha noe å forholde seg til . Dette blir mer og mer aktuelt. Det er ikke bare data og TV, det er telefoner, Ipad og mange flere muligheter enn tidligere, sier Danielsen.

- Bør forskes mer på

Psykolog John Kjøbli jobber med barn med atferdsvansker. Han sier man skal ta advarsler som dette på alvor.

- Å si at det skal være nulltoleranse for TV før barna er fylt tre år, synes jeg kanskje det er å dra det litt langt. Men man bør forske videre på dette. Det er en massiv industri som presser på . I tillegg vet vi at det å ha TV og dataspill som barnevakt ikke er gunstig.

Det er flere grunner til å redusere barns skjermtid, mener Kjøbli.

- Det handler om å få foreldre og barn til å ha et positivt samspill. Da kan TV og dataspill komme i veien.

Målgruppe fra to år

I Norge er det NRK Super som er den største leverandøren av barne-TV. Norske barn ser gjennomsnittlig en time og 40 minutter på TV hver dag, ifølge Nils Stokke, programdirektør i NRK Super.

- Vi har målgruppe fra to år og oppover. I det ligger det at vi ikke lager programmer for barn  under to år, selv om vi vet at mange av dem ser på. Jeg tror barn kan lære mye av det de ser hos oss. Vi sier at en time fjernsyn skal bli hundre timer lek.

Stokke ville ikke være redd for å sette barn helt ned i to-årsalderen foran TV.

- Måtehold er imidlertid viktig. Man må være bevisst hva barna ser på og man må ha andre aktiviteter enn å sitte foran skjermen. Der har foreldrene den viktigste jobben.