Vi har testet disse seks kameraene.

Lite visste Gopro-gründer Dean Woodman at surfekameraet han finansierte med å selge belter pytet med skjell og perler fra sin VW Van i 2002, skulle utvikle seg til å bli verdens desidert mest solgte actionkamera.

Videokameraene som er laget for å festes på kroppen, sykkelen, skiene eller nær sagt hvor det skulle være, for å dokumentere hvilken råtass du er til lands og vanns.

I 2013 ble det solgt 60.000 actionkameraer i Norge. En dobling fra 2012. I år forventer leder i Fotorådet, Bjørn Mangset, at antallet solgte kameraer vil øke med ytterligere 50 prosent til 90.000.

- Actionkameraeene har hatt en formidabel salgsøkning i hele verden, Norge inkludert. For bransjen er det en veldig fin tilvekst som nesten kompenserer for nedgangen i de andre kamerakategoriene. Men det er fortsatt slik at systemkameraene er viktigst for bransjen, sier Mangset.

Slår prognosene til vil actionkameraene stå for rekordhøye 20 prosent av den totale omsetningen i fotomarkedet i 2014. Opp fra 17.6 prosent i 2013. Til sammenligning forventes systemkameraene å stå for 39 prosent av omsetningen.

Tøffere kamp om kundene

HjemmePC har testet seks actionkameraer.

- Actionkameraet er blitt mye mer enn et hjelmkamera, og det er imponerende hva dyktige videoskapere er i stand til å lage med disse kameraene. Ulike fotomodus og festeutstyr gir også mulighet for svært så kreative stillbilder, sier testansvarlig i HjemmePC Tron Høgvold.

Han forteller at alle kameraene kommer med en tilhørende smartmobilapp, som ved hjelp av Bluetooth eller Wi-Fi lar deg sjekke kameravinkler på telefonen og gjøre innstillinger i et mer intuitivt og oversiktlig menysystem enn på selve kameraet.

- Via appene kan også de fleste laste video og bilder direkte over på telefon eller nettbrett, og dermed dele innhold på nett mens du er ute på tur.

I vurderingen av kameraene har HjemmePC lagt vekt på både funksjonalitet, brukervennlighet og bildekvalitet. Testingen har forgått inne under kontrollerte lysforhold, og ute i bruk på ski og sykkel.

- Fellesnevneren er at alle testkameraene har gode og raske lysmålere, men at de fortsatt har en del å gå på når det gjelder bildekvalitet i dårlige lysforhold. Bruk av vidvinkel gjør dessuten actionkameraene lite egnet som familiekamera på ferietur.

Gopro Hero 3+ Black Edition

Karakter: 6 - Best i test

Pris: Cirka 3000 kroner

Gopros toppmodell setter standarden, og bildekvaliteten er best i klassen. Så er den også testen dyreste.

Vi liker appen, den lave vekten og den kompakte formfaktoren, men GPS og slow motion rett ut av kameraet har Gopro ikke. Pluss for en lang og omfattende liste av ekstrautstyr.

Les hele testen

Sony HDR-AS30V

Karakter: 5

Pris: Cirka 1900 kroner

Actionkameraet HDR-AS30V fra Sony er et veldig bra kamera som scorer høyt på brukervennlighet og som leverer gode bilder og god lyd til en god pris.

Kameraet har GPS, Wi-Fi, slow motion og app-styring, men Sony har gjort en dårlig jobb med tilbehørspakken og klebefestene.

Les hele testen

Garmin Virb Elite

Karakter: 5

Pris: Cirka: 2785 kroner

Garmin Virb elite er en spennende utfordrer som leverer bilder i toppklasse og testens beste menysystem. Her finner du både GPS og høydemåler.

LCD-søkeren er ikke bakbelyst, men batteritiden er veldig bra. Lydkvaliteten, slow motion, og Garmins app er ikke like imponerende.

Les hele testen

AEE Magic Cam S70 First Decent

Karakter: 5

Pris: Cirka: 2499 kroner

Bildekvalitet, funksjonalitet og en omfattende tilbehørspakke gjør S70 til et godt kjøp. Med LCD-skjermen påmontert er brukervennligheten god, men appen er ufullstendig og batteritiden testens dårligste.

Det lette kameraet mangler bildestabilisator og lydkvaliteten med undervannshuset er direkte dårlig.

Les hele testen

GoPro Hero 3 White Edition

Karakter: 4

Pris: Cirka: 1790 kroner

Med Llillebror GoPro følger det med mindre utstyr. Det har Wi-Fi og bildekvaliteten er god. Skjønt funksjonaliteten er begrenset, og den mangler flere av storebrorens kreative kameramodus.

Batteritiden er en halvtime bedre enn toppmodellen, og prisen betydelig lavere.

Les hele testen

Contour Plus 2

Karakter: 3

Pris Cirka: 2499

Contour Plus 2 er fortsatt et svært brukervennlig kamera med en alternativ formfaktor mange vil sette pris på.

Det er ingen display, men en laserlinje hjelper deg å få montert kameraet riktig. Bildekvaliteten er grei, men med mer bildestøy enn de beste. Litt for dyrt.

Les hele testen

Slik fikk Svein Tveitdal(67) 100.000 følgere på Twitter