Det er snart 15 år siden (2001) den danske vinjournalisten Jørgen Mønster og den norske Master of Wine (MW) Arne Ronold kom med første utgave av «Verdt å vite om vin». Andre, reviderte utgave fulgte i 2009. For mange i Skandinavia er dette blitt selve bibelen om vin.

LES OGSÅ: Den nye stjerna i Barbaresco

Kunnskap og innsikt

Hverken før eller siden har noen klart å lansere en bok som så kortfattet, men samtidig innsiktsfullt og seriøst, gir et overordnet bilde av vinverdens kompleksitet. Nå foreligger tredje reviderte utgave. Her er kunnskap og innsikt som på 316 sider forteller, beskriver, forklarer og oppdaterer mange tusen års vinhistorie. Boken ender opp med «nyheten» om at det lages vin f.eks. i Japan og India også, land ikke så mange av oss forbinder med vinstokker, druer og edle dråper, skulle jeg tro.

LES OGSÅ: Strålende slipp fra Produttori

Det faktamessige uangripelige er naturligvis bokens store styrke. Det er ikke mye, om noe, man kan «ta» Arne Ronold på når det gjelder vin. Han formidler kunnskap til å bli klok av. Men jeg liker også hans kritiske distanse til «vinindustrien», og hans argumentasjon for hva han liker - og misliker - i dagens vinverden. I 2001 skrev han at han fryktet en ensretting, med mange like viner på de samme druetypene fra mange land. Nå skryter han av biodiversiteten han synes har beveget seg riktig vei, og han trekker også frem hvor viktig det er at stadig flere enten dyrker biodynamisk eller økologisk.

Spania størst økologisk

Visste du forresten at Spania har størst areal med økologiske vinmarker, foran Italia, Frankrike, Kina (!) og USA? Eller at Frankrike er på topp når det gjelder biodynamiske vinmarker, foran Italia, Chile, USA og Spania?. Eller at Kina er større enn Chile, og på nivå med Argentina, når det gjelder antall hektoliter vin som produseres?

Det er en tiltalende «bibel» som nå kommer i oppdatert utgave. Å få vite hvilke produsenter forfatterne mener er de mest interessante i hver region og hvert land er en god ledetråd for folk som vil utforske nye områder. Jeg setter også stor pris på det rike billedmaterialet som denne boken nå inneholder. En ting er bilder av vinmarker, kjellere, druer og glass, men det personlige blir enda sterkere når vi får se personene som lager vinene. Her er både Gaia Gaja, Aldo Vacca, Alain Brumont, Robert Plageoles, Klaus Peter Keller og mange, mange flere av de største personlighetene innen vin avbildet.

LES OGSÅ: Eksperten på Rhônedalen

Ikke nerdete

«Verdt å vite om vin» er nettopp det tittelen antyder, en bok som forteller deg det aller viktigste du bør kunne om vin. Du blir ikke nerd av å lese denne boken, men du vil garantert tilegne deg nyttig kunnskap som gjør vinopplevelsene dine enda bedre, kanskje også bredere.